Ljeto je idealno vrijeme za uživanje u osvježavajućem sladoledu pa zašto ne biste isprobali napraviti vlastiti?
S Domo aparatom za sladoled to će biti jednostavno i zabavno!
U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta uz koje će sladoled ispasti baš kako treba, kao i tri sjajna recepta koji obaraju s nogu.
Savjeti za izradu domaćeg sladoleda
Kako biste osigurali da vaš domaći sladoled svaki put bude savršen, donosimo nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći u procesu pripreme:
- Koristite kvalitetne sastojke: Kvaliteta sastojaka igra ključnu ulogu u okusu i teksturi vašeg sladoleda. Koristite svježe mlijeko, vrhnje i voće te visokokvalitetnu čokoladu i vaniliju.
- Pazite na temperaturu: Prije nego što započnete pripremu sladoleda, pobrinite se da su svi sastojci dobro ohlađeni. Također, posudu za zamrzavanje u Domo aparatu držite u zamrzivaču najmanje 24 sata prije upotrebe kako bi bila dovoljno hladna za brzo smrzavanje sladoleda.
- Ne preskačite hlađenje smjese: Nakon što ste pripremili smjesu za sladoled, važno je da je ohladite u hladnjaku najmanje 2 sata, a idealno preko noći. Ovaj korak omogućava da se sastojci dobro povežu i da smjesa postigne optimalnu temperaturu za zamrzavanje, što rezultira kremastijim sladoledom.
- Eksperimentirajte s okusima: Nemojte se bojati eksperimentirati s različitim okusima i dodacima. Kroz cijev za dodavanje u Domo aparatu možete jednostavno ubaciti komadiće čokolade, orašaste plodove, voće ili kekse. Tako možete stvoriti jedinstvene kombinacije koje će oduševiti.
- Pazite na konzistenciju: Ako vaš sladoled ispadne previše tvrd ili mekan, prilagodite recept. Previše šećera može učiniti sladoled mekim, dok previše vrhnja može rezultirati previše bogatom teksturom. Pronađite ravnotežu koja vam najbolje odgovara.
- Čuvanje sladoleda: Domaći sladoled je najbolje konzumirati odmah, ali ako ga planirate čuvati, prebacite ga u hermetički zatvorenu posudu. Stavite komad plastične folije direktno na površinu sladoleda prije zatvaranja posude kako biste spriječili stvaranje kristala leda.
Recepti za domaći sladoled
Sad kad smo ustvrdili teoriju, bacamo se na praksu. U nastavku pročitajte tri recepta za domaći sladoled - sladoled od vanilije, čokolade i jagoda. Nije loše za znati kako je bazna smjesa u principu uvijek jednaka, pa ćete ju lako prilagoditi svojim jedinstvenim kombinacijama.
Recept za sladoled od vanilije
Sastojci:
500 ml punomasnog mlijeka
200 ml vrhnja za šlag
150 g šećera
1 mahuna vanilije ili 2 žličice ekstrakta vanilije
Prstohvat soli
Postupak:
1. U loncu zagrijte mlijeko i vrhnje, ali ne dopustite da zavrije. Dodajte šećer i sol, miješajući dok se potpuno ne rastope.
2. Ako koristite mahunu vanilije, prerežite je po dužini i izvadite sjemenke. Dodajte sjemenke i mahunu u smjesu mlijeka i vrhnja. Ako koristite ekstrakt vanilije, dodajte ga sada. Smjesu ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, a zatim je stavite u hladnjak na najmanje 2 sata.
3. Izvadite ohlađenu smjesu iz hladnjaka, uklonite mahunu vanilije ako ste je koristili, i prelijte je u posudu za zamrzavanje aparata za pripremu sladoleda.
4. Uključite aparat i pratite postupak pripreme kroz prozirni poklopac. Sladoled će biti gotov za otprilike 30-40 minuta. Poslužite odmah ili prebacite u posudu s poklopcem i zamrznite za kasniju konzumaciju.
Recept za sladoled od čokolade
Sastojci:
500 ml punomasnog mlijeka
200 ml vrhnja za šlag
150 g šećera
100 g tamne čokolade, otopljene
2 žlice kakaa u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije
50 g nasjeckane čokolade
Upute:
1. U loncu zagrijte mlijeko i vrhnje, ali ne dopustite da zavrije. Dodajte šećer i kakao u prahu, miješajući dok se potpuno ne rastope. Umiješajte otopljenu čokoladu i ekstrakt vanilije. Smjesu ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, a zatim je stavite u hladnjak na najmanje 2 sata.
2. Izvadite ohlađenu smjesu iz hladnjaka i prelijte je u posudu za zamrzavanje aparata za pripremu sladoleda te uključite aparat. Nakon 20 minuta dodajte nasjeckanu čokoladu kroz cijev za dodavanje sastojaka. Sladoled će biti gotov za otprilike 30-40 minuta.
3. Poslužite odmah ili prebacite u posudu s poklopcem i zamrznite za kasniju konzumaciju.
Recept za sladoled od jagode
Sastojci:
500 g jagoda (možete koristiti i drugo bobičasto voće, poput malina ili borovnica)
200 ml vrhnja za šlag
150 g šećera
Sok od jednog limuna
Upute:
1. U blenderu izmiksajte jagode, šećer i sok od limuna dok ne dobijete glatku smjesu.
2. Umiješajte vrhnje za šlag te smjesu stavite u hladnjak na najmanje 2 sata.
3. Izvadite ohlađenu smjesu iz hladnjaka i prelijte je u posudu za zamrzavanje aparata za pripremu sladoleda. Uključite aparat i pratite postupak pripreme kroz prozirni poklopac. Sladoled će biti gotov za otprilike 30-40 minuta. Poslužite odmah ili prebacite u posudu s poklopcem i zamrznite za kasniju konzumaciju.
Prateći ove savjete, priprema domaćeg sladoleda postat će još jednostavnija i zabavnija. Uživajte u procesu stvaranja i dijeljenja vaših sladolednih remek-djela s obitelji i prijateljima. Sretno i dobar tek!