Kategorije proizvoda
Tečaj konverzije 1 EUR = 7,53450 kn
R1 račun zatražite u obrascu Podaci za dostavu

Korisnička podrška: Pon - Pet od 8 do 16h

01/2352 002; 095/3445 736 ili [email protected]

Početna Blog Sve što trebate znati o pelenama prije prvog korištenja

Sve što trebate znati o pelenama prije prvog korištenja

Sve što trebaš znati o pelenama prije prvog korištenja
Datum objave: 20.08.2021.

Kada postanete roditelj ne znate niti polovicu onoga što bi trebali. Njega bebe je super u filmovima, ali zapravo… Odakle početi? Koje pelene? Zašto plače?

Ako vam je jasno o čemu pričamo, znajte da svi to iskuse. 

Jedna majka je svoju brigu o pelenama odvela na skroz drugu razinu. Ona je kreirala potpuno novu liniju pelena i vlažnih maramica

Vi možda nećete ići tako daleko, ali ćete svakako prije nego što dobijete djecu istraživati. Sve ćete pročitati. Ali puno toga ne možete pronaći u knjigama o bebinim prvim godinama. Isto tako, postoji velika razlika između svega što roditelj treba znati i onoga što ljudi instiktivno znaju. 

Na primjer, izbor dječjih pelena nije tako jednostavan i ne svodi se briga oko pelena na kupnju kutije Pampersa.

Postoje veličine, faze, noćne, dnevne, manje ili više fleksibilne, različiti brendovi pa čak postoji i dvojba platnene ili jednokratne. Sve to, uz još sto drugih sličnih dvojbi, može biti previše za friškog roditelja. Mi ćemo vam pokušati pomoći. 

Za početak, platnene ili jednokratne pelene

Osnovna razlika između platnenih i jednokratnih pelena je jasna: jednokratne se nakon korištenja odlažu, a platnene se koriste višekratno, a to onda može značiti da su bolja opcija za okoliš. Iako, o “zelenoj” strani platnenih pelena se često raspravlja. 

Jeste li znali da su jednokratne pelene te koje su zapravo učinkovitije u sprječavanju pelenskog osipa. Još ako uz njih koristite i dječju mast čiju su recepturu mnogi neuspješno kopirali, ostavljate pelenski osip gotovo bez šanse. 

Današnje pelene za jednokratnu upotrebu su jako upijajuće, a superapsorpcijski polimeri koji se koriste u tim pelenama pomažu odvojiti vlagu iz urina i stolice, umjesto da ih samo zarobe u peleni. Međutim, neke bebe mogu biti alergične na jednokratne pelene, a to znači da ćete možda morati pokušati s nekoliko tipova dok ne pronađete one koje vama i bebi najbolje odgovaraju. 

U redu, odlučili ste se za jednokratne ili možda platnene pelene.

Koliko često je potrebno mijenjati pelene djetetu?

Bebe, dok su još jako male mokre oko 20 puta dnevno. Super stvar je što, ako koristiti jednokratne pelene, zahvaljujući ranije spomenutim superupijajućim polimerima, ne morate svaki put mijenjati pelenu. Ako bi to radili, to bi možda ipak bilo malo previše. Vrijeme vam treba za hrpu drugih stvari, a vi bi praktički cijeli dan potrošili na mijenjanje pelena. 

Ako vaše dijete spava cijelu noć (punih sedam do osam sati), stavite mu čistu pelenu prije nego ide u krevet i kad se probudi.

Ipak, želite promijeniti pelenu svakih 2-3 sata tijekom dana. Po noći možete pustiti bebu da spava (ako spava), ali jasno vam je da to spavanje neće trajati cijelu noć. Uglavnom, kada se beba probudi dobro je promijeniti joj pelenu jer kiseline iz urina i stolice mogu nadražiti bebinu kožu. 

Ne želite budite bebu, jasno, ali isto tako znate da prljava pelena, ako predugo ostane, može uzrokovati osip. Osim osipa, postoji i mogućnost pojave bakterija i svega što svakako želite izbjeći. 

Još jedna mogućnost na koju trebate biti spremni je da pelena bude velika ili premala za bebu. 

Kako odabrati pravilnu veličinu pelene za bebu

Pelene, barem ovo jednokratne, se proizvode u odnosu na težinu bebe. 

Različiti proizvođači imaju drugačije oznake, ali se sve uglavnom svodi na veličine od 1 - 6. Ovih šest veličina su standardne i odgovarat će za bebe težine od 2 do 18 kilograma. Roditelje čije bebe ne spadaju u tu kategoriju, a još uvijek trebaju pelene, trebat će se obratiti specijaliziranim proizvođačima. 

Za primjer ćemo navesti veličine koje se odnose na Pampers Premium care kolekciju pelena. 

 • Veličina 1 (2-5 kg)
 • Veličina 2 (4-8 kg)
 • Veličina 3 (6-10 kg)
 • Veličina 4 (9-14 kg)
 • Veličina 5 (11-16 kg)
 • Veličina 6 (15+ kg)

Vidite kako se kilaža po veličinama preklapa, pa će tako beba od 7 kg moći koristiti pelene veličine 2 ili veličine 3. Koje će vama bolje odgovarati, morat ćete provjeriti. 

Za novorođenčad nije teško odabrati veličinu jednokratnih pelena, no kada dijete poraste potrebno je odabrati pravilnu.

Isto tako, neće se uvijek težine podudarati s mjesecima, brojevima i smjernicama proizvođača pa je korisno znati odrediti odgovara li veličina pelene bebi i na druge načine.

 1. Koliko je ljepljivi pojas stegnut? Ako stavite prst između bebine kože i pojasa i osjećate pritisak, pelena je premalena. 
 2. Prekriva li pelena bebinu guzu? Ako ne prekriva, neće biti dovoljno velika da obavi posao kako treba. 
 3. Vidite li crvene tragove na koži? Ako ih vidite na bokovima, trbušćiću ili preponama, to znači da je pelena preuska. Trebate veću. 
 4. Gdje se nalaze oni ljepljivi jezičci? Ako su sa sredine trbuščića, gdje bi trebali biti, došli bliže bokovima ili iza njih, vrijeme je za sljedeću veličinu pelena. 

 

Imate odgovarajuću veličinu i sada tu, odgovarajuću pelenu, treba obući bebi. Je li to nešto što svi znamo, može li se pogriješiti i zašto na TV-u sve izgleda tako jednostavno?

Kako pravilno obući pelenu

Prije svega operite ruke. 

Nikada ne odvajajte pogled od bebe. Želite da je beba na ravnoj podlozi, a neka vaša jedna ruka uvijek bude uz bebu. 

Uklonite staru pelenu i vlažnim maramicama pobrišite nabore na bebinoj koži sprijeda prema natrag. 

Ako presvlačite dječaka, pobrinite se da mokrenje tijekom presvlačenja (koje je često) ne završi s neugodnim osjećajem mokraće po majici ili licu. Nemojte reći da vas nismo upozorili!

Prije nego stavite novu pelene, pričekajte da se pelensko područje osuši. 

Kada je sve suho, nježno podignite bebu držeći je za gležnjeve i podstavite pelenu ispod guze. 

Pričvrstite pelenu tako da rastezljivi jezičci ne budu previše labavi ili pretijesni. Kako bi znali što je dovoljno čvrsto, a ne prečvrsto vodite se pravilom: dva prsta stanu između kože i pelene. 

Mijenjanje pelena isprva vam se može činiti zastrašujuće, ali vjerujte, brzo ćete taj strah prebroditi.

Eto ga. Uspješno ste previli bebu. Pelena je odgovarajuće veličine, bebu neće žuljati, a onda ćete i vi malo mirnije spavati. 

Sve do prvog pomicanja u malom krevetiću. 

E, da! Oboružajte se strpljenjem. Trebat će vam.

 

Više od 50 različitih pelena naručite ovdje

Komentiraj i ocijeni članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.
Nema komentara. Budi prvi!
Kategorije proizvoda

Primajte besplatno na email

 • senzacionalne ponude
 • posebne pogodnosti
 • savjeti i novosti iz ponude
 • akcije i popuste
Prijavi se na newsletter
Newsletter šaljemo jednom tjedno, ni mi ne volimo spam :)