
Što je cold brew kava i kako ju pripremiti kod kuće?

Cold brew kava posljednjih je godina postala hit među kavoljupcima. Ovaj napitak, poznat po svojoj glatkoj teksturi i bogatom okusu, manje je kisela alternativa klasično pripremljenoj kavi.
No, što je zapravo cold brew i kako ga napraviti kod kuće? U nastavku donosimo sve što trebate znati kako biste uživali u ovom napitku kad god poželite.
Što je cold brew kava?
Cold brew kava razlikuje se od klasične kave po načinu pripreme. Dok većina kava zahtijeva vruću vodu za ekstrakciju okusa iz zrna, cold brew koristi hladnu vodu. Kava se dugo vremena – obično između 12 i 24 sata – natapa u vodi na niskoj temperaturi. Rezultat je kava s manje gorčine i kiselosti u usporedbi s toplim metodama pripreme.
Ova metoda donosi bogatiji i puniji okus, a zbog hladnog postupka ekstrakcije smanjuje se kiselost kave, što cold brew čini odličnim izborom za osobe s osjetljivim želucem ili one koji žele manje intenzivan okus.
Prednosti cold brew kave
Postoji nekoliko razloga zašto je cold brew postao popularan:
- Niža kiselost: Budući da se kava ne zagrijava, hladna metoda izvlači manje kiselina iz zrna, što znači da je napitak nježniji za želudac.
- Bogat i gladak okus: Hladna voda izvlači složenije arome koje često ostaju skrivene u tradicionalno kuhanim kavama. Rezultat je bogatiji okus s manjom gorčinom.
- Dugotrajna svježina: Cold brew možete držati u hladnjaku i do tjedan dana, a da pritom ne izgubi na kvaliteti.
- Praktičnost: Jednom kad pripremite cold brew, imate koncentrat koji možete prilagoditi po želji – razrijediti ga vodom, dodati mlijeko ili ga koristiti kao bazu za druge kave.
Kako pripremiti cold brew kavu kod kuće?
Sada kad znate što je cold brew, vrijeme je da naučite kako ga pripremiti. Dobra vijest je da vam ne treba nikakva specijalna oprema, a proces je prilično jednostavan.
Potrebni sastojci:
1 šalica grubo mljevene kave (količina može varirati ovisno o jačini koju želite)
4 šalice hladne vode
Velika staklenka ili posuda s poklopcem
Filter za kavu ili fina gaza za cijeđenje
Postupak pripreme:
-
Odaberite kavu: Za najbolji cold brew preporučuje se koristiti svježe mljevena zrna kave. Grubo mljevena kava idealna je za ovu metodu jer omogućuje bolju ekstrakciju okusa, a i filtriranje će biti lakše. Naša preporuka je Lavazza kava u zrnu Crema e Aroma, odlično izbalansirana mješavina zrna Arabice i Robuste snažne arome i bogatog okusa.
-
Miješanje: U veliku posudu stavite grubo mljevenu kavu i dodajte hladnu vodu. Omjer kave i vode ovisi o vašem ukusu, no standardni omjer je 1:4 (jedan dio kave, četiri dijela vode). Lagano promiješajte da se kava ravnomjerno rasporedi.
-
Namakanje: Pokrijte posudu poklopcem ili krpom te ju stavite u hladnjak ili ostavite na sobnoj temperaturi - konačni rezultat će biti jednak. Kava treba odstajati najmanje 12 sati, a optimalno između 15 i 24 sata. Što duže ostavite kavu da se namače, okus će biti intenzivniji, iako bi predugo namakanje moglo izvući gorke note u okusu, stoga ne pretjerujte.
-
Filtriranje: Nakon što je kava odstajala, procijedite ju kroz filter ili finu gazu kako biste uklonili talog. Dobiveni tekući koncentrat je cold brew koji možete razrijediti po želji.
-
Skladištenje: Cold brew koncentrat možete držati u hladnjaku do tjedan dana. Kad ga želite poslužiti, razrijedite ga vodom ili mlijekom, ovisno o tome koliko jak napitak želite.
Prilagodba okusa
Cold brew kava je koncentrirana, što znači da je možete prilagoditi svom ukusu. Ako volite jaču kavu, koristite manje vode prilikom razrjeđivanja. Ako preferirate blaži okus, jednostavno dodajte više vode ili mlijeka. Također možete dodati led kako biste ga učinili osvježavajućim, a za poseban užitak, možete eksperimentirati s raznim dodacima poput vanilije, cimeta i čak bademovog mlijeka.
Korisni savjeti za najbolji cold brew
Donosimo i još nekoliko savjeta za one koji žele znati više:
- Koristite odgovarajuću vodu: Budući da kava provodi mnogo vremena u vodi, kvaliteta vode može znatno utjecati na okus. Ako je moguće, koristite filtriranu vodu za najbolji rezultat.
- Eksperimentirajte s omjerima: Ako vam cold brew ispadne prejak, sljedeći put koristite manje kave ili skratite vrijeme namakanja. Ako je preslab, slobodno dodajte još kave ili produžite vrijeme namakanja. Nakon nekoliko priprema otkrit ćete svoju savršenu kombinaciju.
- Isprobajte različite vrste kave: Cold brew će izvlačiti različite arome iz različitih vrsta kave. Isprobajte kave iz različitih regija da biste pronašli onu koja vam najviše odgovara.