Pećnica je jedan od onih kućanskih aparata koje svi koristimo, ali često zaboravljamo očistiti.
Onda dođe trenutak kada se nakupine masnoće i ostataka hrane pretvore u dim i neugodne mirise. No, dobra vijest je da čišćenje pećnice ne mora biti gnjavaža. Uz nekoliko trikova i malo strpljenja, vaša pećnica može izgledati (i mirisati) kao nova.
Zašto je važno redovito čistiti pećnicu?
Možda mislite da blagi sloj masnoće neće napraviti veliku razliku, ali stvar je u detaljima. Prljava pećnica može:
-
Utjecati na okus hrane: Ostatci od prošlih pečenja mogu utjecati na miris i okus novih jela.
-
Smanjiti učinkovitost: Masnoća i prljavština mogu ometati ravnomjerno zagrijavanje.
- Izazvati neugodne mirise: Tko želi da kuća miriše na zagorene ostatke hrane?
Uz to, redovito čišćenje produžuje vijek trajanja vaše pećnice i čini je sigurnijom za korištenje.
Priprema za čišćenje
Prije nego što krenete u akciju, prikupite sve što vam treba:
- Soda bikarbona i ocat za prirodno čišćenje
- Spužva i krpe od mikrofibre
- Stara četkica za zube za dosezanje uskih prostora
- Plastična strugalica za tvrdokorne naslage
- Zaštitne rukavice za sigurnost.
Ako ste u stisci s vremenom, izvrstan odabit bit će super učinkovito Mr. Muscle sredstvo za čišćenje pećnica.
Korak 1: Izvadite sve iz pećnice
Izvadite rešetke, ladice i sve pomične dijelove. Namakanje ovih dijelova u toploj vodi s malo deterdženta olakšat će uklanjanje masnoće kasnije. Dok se oni "odmaraju", vi možete krenuti na unutrašnjost.
Korak 2: Napravite čarobnu pastu
Ako želite izbjeći klasična sredstva za čišćenje, soda bikarbona je vaš najbolji prijatelj. Napravite pastu od pola šalice sode i nekoliko žlica vode. Pasta treba biti dovoljno gusta da se lako nanosi, ali ne previše tekuća.
Nanesite pastu na unutrašnjost pećnice, posebno na mjesta gdje su masne mrlje najizraženije. Pazite da izbjegnete grijače. Za još bolji efekt, poprskajte pastu octom – pjena koja nastane pomoći će u razgradnji prljavštine.
Korak 3: Pustite da priroda odradi svoje
Strpljenje je ključno. Ostavite pastu da djeluje barem 30 minuta, a za jako zaprljane pećnice – i do nekoliko sati. Ako imate vremena, ostavite je preko noći. Ovaj korak čini čišćenje lakšim jer omekšava tvrdokorne naslage.
Korak 4: Vrijeme za akciju
Kada je pasta odradila svoje, uzmite vlažnu spužvu i počnite brisati unutrašnjost pećnice. Veće nakupine možete ukloniti plastičnom strugalicom. Za teško dostupna mjesta koristite staru četkicu za zube.
Ako koristite komercijalna sredstva, obavezno pročitajte upute i osigurajte dobru ventilaciju prostora.
Korak 5: Ne zaboravite staklo
Staklo na vratima pećnice često je prepuno masnih otisaka i mrlja. Nanesite istu pastu od sode bikarbone, pustite da odstoji 15 minuta, a zatim obrišite vlažnom krpom. Rezultat? Blistavo čisto staklo.
Korak 6: Očistite rešetke i ladice
Vrijeme je da se vratite rešetkama i ladicama. Nakon namakanja, operite ih spužvom i toplom vodom. Ako su mrlje tvrdokorne, lagano ih izribajte sodom bikarbonom. Dobro osušite prije nego što ih vratite u pećnicu.
Završni dodir
Kada je sve očišćeno, vratite dijelove na mjesto i prebrišite vanjske površine pećnice. Koristite krpu od mikrofibre za uklanjanje otisaka prstiju i mrlja. Vaša pećnica sada je spremna za sljedeće kulinarske pothvate.
Nakon svake upotrebe obrišite pećnicu kako biste spriječili nakupljanje prljavštine. Uz to, preporučljivo je koristiti zaštitne podloške za hvatanje masnoće i ostataka hrane. Kako biste izbjegli velike naslage povremeno ponovite lagano čišćenje s prirodnim sredstvima.
Uz ove jednostavne korake, vaša pećnica može biti čista i blistava tijekom cijele godine. Sada možete uživati u kuhanju bez brige o neugodnim mirisima ili dimu – i tko zna, možda čišćenje pećnice postane malo manje zastrašujuće.