Savršen recept za kremasti domaći sladoled koji morate probati ovog ljeta
Topliji dani su konačno stigli, a s njima i sezona sladoleda! Ako do sada još niste isprobali domaći sladoled, mislimo da je vrijeme da napokon to promijenite i okušate se u pripremi ovog osvježavajućeg deserta koji će vas oboriti s nogu.
U nastavku vam donosimo isprobani recept za osnovnu smjesu za domaći sladoled, nekoliko sjajnih ideja za dodatke i okuse koje možete pripremiti kod kuće, kao i pokoji trik za savršen konačni rezultat.
Isplati li se pripremiti sladoled kod kuće?
Naravno, tijekom ljeta industrijski sladoledi nalaze se na svakom koraku pa se možda pitate zašto biste se uopće upuštali u ovu kulinarsku avanturu. No vjerujte nam, uz malo truda i vremena možete napraviti sladoled iz svojih snova jer su mogućnosti za kombiniranje okusa doslovno neograničene. Osim toga, imate potpunu kontrolu nad sastojcima koji se koriste stoga možete odabrati najkvalitetnije sastojke i prilagoditi recepte svojim preferencijama i prehrambenim potrebama. Upravo zato je domaći sladoled može biti neusporedivo bolji i kvalitetniji od onog kupovnog.
Kvaliteta sastojaka je ključna za uspjeh
Kada je riječ o domaćem sladoledu, kvaliteta sastojaka igra ključnu ulogu. Birajte svježe i visokokvalitetne namirnice, poput svježeg mlijeka, vrhnja, domaćih jaja i svježeg ili smrznutog voća. Korištenje svježih sastojaka osigurava bogat i intenzivan okus sladoleda te njegovu kremastu teksturu. Također, pokušajte koristiti organske sastojke kada god je to moguće kako biste osigurali da vaš sladoled bude bez nepotrebnih kemikalija i aditiva.
Kako napraviti sladoled kod kuće?
Dvije su opcije za pripremu sladoleda kod kuće - prva i jednostavnija je izrada korištenjem aparata za sladoled. Druga, koja će zahtijevati malo više truda, ali svejedno može polučiti sjajnim rezultatima, je ručna priprema bez aparata. Donosimo detalje za oba postupka.
Univerzalni recept za domaći sladoled
- 500 ml slatkog vrhnja
- 250 ml mlijeka
- 200 g šećera
- 6 žumanjaka
- prstohvat soli
- arome i dodaci (više u nastavku)
Korak 1
U loncu pomiješajte slatko vrhnje, mlijeko, šećer i sol te miješajući kuhajte oko 5 minuta na laganoj vatri dok se šećer u potpunosti ne rastopi. U zasebnoj zdjeli umutite žumanjke pjenjačom. Trećinu tople kreme polako umiješajte u žumanjke, neprestano miješajući pjenjačom kako se žumanjci ne bi zgrušali. Zatim, kada ste temperirali žumanjke, ulijte ih u ostatak kreme, također dobro miješajući pjenjačom. Kuhajte na laganoj vatri miješajući dok se krema ne stisne toliko da prekriva kuhaču kada se izvadi iz posude (ako želite biti super precizni, temperatura smjese bi trebala biti 80 stupnjeva).
Korak 2
Procijedite smjesu kroz sitno cjedilo i ostavite dok se ne rashladi na sobnu temperaturu, nakon čega ju rashladite na barem 4 sata u frižideru. Daljnja priprema ovisi o tome koristite li aparat za sladoled ili ne.
Priprema s aparatom za sladoled
Ulijte smjesu u uključeni aparat za sladoled, koji će zamrznuti smjesu i uz malo čarolije je pretvoriti u ukusni, kremasti sladoled. Ovi aparati imaju funkciju automatskog miješanja, što osigurava ravnomjerno zamrzavanje i kremastu teksturu. Detalji postupka variraju od uređaja do uređaja, pa svakako provjerite upute proizvođača.
Priprema domaćeg sladoleda bez aparata za sladoled
Ako ne koristite aparat za sladoled, smjesu izlijte u rashlađenu plastičnu posudu i stavite ju u zamrzivač. Nakon otprilike sat vremena izvadite smjesu iz zamrzivača i dobro je promiješajte vilicom kako biste razbili kristale leda. Postupak ponavljajte svakih pola sata do sat vremena još nekoliko puta kako biste postigli kremastu teksturu sladoleda.
Ideje za arome i okuse domaćeg sladoleda
- Domaći sladoled od vanilije - prilikom kuhanja smjese od vrhnja i mlijeka, u mješavinu ubacite prerezanu mahunu vanilije ili tekuću aromu vanilije.
- Domaći sladoled od čokolade - prilikom kuhanja u smjesu dodajte usitnjenu čokoladu. Za slađi sladoled koristite mliječnu ili bijelu čokoladu, a za gorku opciju isprobajte kombinaciju tamne čokolade i nezaslađenog kakao praha.
- Domaći voćni sladoled - jagode, maline, borovnice i mango neki su od naših omiljenih voćnih okusa za domaći sladoled. Voće po izboru dobro izblendajte te ubacite u procijeđenu smjesu nakon što se rashladila na sobnu temperaturu. Preporučujemo da dodate i komadiće cijelog voća u smjesu za teksturu i male eksplozije voćnog okusa.
- Domaći matcha sladoled - za japanski štih i predivnu zelenu nijansu, u osnovnu smjesu dodajte matcha prah za kremasti sladoled od zelenog čaja.
- Dodaci za domaći sladoled - u smjesu također možete ubaciti cijele ili grubo usitnjene orašaste plodove, ali i fino usitnjene začine poput svježe mente i bosiljka. Naribani svježi đumbir odlično će se slagati s gotovo svakom voćnom kombinacijom.
Količine ovih dodataka variraju o vašem osobnom ukusu. Naša je preporuka da krenete s manjom količinom te postepeno dodajete još sve dok ne postignete željeni okus i teksturu.
Dodatan savjet za veću kremoznost
Ako želite dodatnu kremoznost, u smjesu možete dodati malo alkohola poput ruma ili votke. Ovo će spriječiti formiranje ledenih kristala i dati sladoledu glatku teksturu.
Bilo da koristite aparat za sladoled ili se odlučite za ručnu metodu pripreme, prateći naš recept i trikove, domaći sladoled bit će kremast, ukusan i osvježavajuć. Eksperimentirajte s različitim aromama i uživajte u svojim domaćim sladolednim kreacijama ovog ljeta!