Kategorije proizvoda
Mi smo dio Orbico grupe
Orbico je najveći europski distributer robe široke potrošnje
Početna Blog Slatko-kisele brige: Priprema zimnice

Slatko-kisele brige: Priprema zimnice

Savjeti za pripremu slatke i kisele zimnice
Datum objave: 24.07.2020.

Sezona svježeg voća i povrća nije previše duga, ali to vas ne mora spriječiti da uživate u omiljenim plodovima duže vrijeme.

Od davnina su ljudi usavršili tehniku skladištenja voća i povrća, a danas to nazivamo pripremom zimnice. Pripremom zimnice stvarate nepovoljne uvjete za mikroorganizme koji bi višnje ili paprike inače pojeli prije vas. 

Ljubav koju Hrvati gaje prema slatkim, ali i slanim zimnicama toliko je snažna da je ušla i u narodne usmene predaje. Često ćete čuti kako je netko uhvaćen s prstima u pekmezu (tko bi mu mogao odoljeti?), a zanimljivo je i kako neki život gledaju kao niz koraka, od kojih je zadnjih 40 ili 50 upravo pripremanje zimnice. Znate na što mislimo. :)

Sada kada ste mislima već prstima u pekmezu, a prije nego što nastavite s ostalim internet ili drugim aktivnostima, želimo s vama podijeliti nekoliko savjeta za pripremu najbolje zimnice. Spomenut ćemo i nekoliko Dr. Oetker proizvoda koji će vam dobro doći. Neke od njih ste možda već i koristili… 

Prije svega, dezinficirajte.

Ne želite da vam zbog jedne mrljice propadne cijela tegla omiljenog džema. Je li tako?

Da bi se vaša zimnica očuvala potrebno je ispuniti određene preduvjete. Voće i povrće koje ćete koristiti trebaju biti svježi i zdravi. Nagnječeni proizvodi će prije istruliti. 

Dakle, kada ste odvojili žito od kukolja, zdrave plodove očistite i operite u vodi. Neke ćete koristiti cijele, druge ribati, a treće rezati. U svakom slučaju, prije ih operite. 

Čistoća je pola zimnice.

Prostorija ili barem stol i sav pribor koji ćete koristiti, kao i teglice trebaju biti dezinficirane. Dezinfekciju možete napraviti vrelom vodom ili parom. Obratite pozornost i na poklopce koje koristite, neka budu neoštećeni. 

U redu, sve je čisto - sada kreće slađi dio pripreme zimnice.

Priprema džemova, marmelada i pekmeza

Još od kako je Hrvatska ušla u EU, kolokvijalno shvaćanje džemova, marmelada i pekmeza dobilo je jasne zakonske okvire. Ako svoju zimnicu ne plasirate na tržište, EU pravila vas ne bi trebala brinuti, ako ih prodajete, onda ste sigurno upoznati sa zakonskim regulativama. 

Za vas koji zimnicu ostavljate unutar vaša 4 zida ili je dijelite članovima obitelji, značenje ovih pojmova nije toliko bitno. Puno je važnije da je ukusno.

Marmelada je gusta smjesa bez komadića voća. Najčešće se priprema od agruma, ali se može koristiti i bilo koje drugo voće ili kombinacija nekoliko voćaka. 

Pekmez se najčešće priprema od zrelih šljiva, ali to pravilo nije uklesano u kamen. Ono što razlikuje pekmez od marmelade je količina šećera koji se dodaje kod ukuhavanja. Kod pekmeza je ta količina, u pravilu, nešto manja, a cijeli postupak traje nešto duže. 

Kada je džem spreman za korištenje, oboružajte se novim receptima i uživajte.

Džem karakteriziraju krupniji komadi voća. Na ukuhavanje džema potrošit ćete nešto manje vremena pa će on biti nešto rjeđi. Ovisno o količini šećera koji preferirate kod pripreme, džem možete dodatno zgusnuti korištenjem Dr. Oetker Džemfixa. 

Ako želite još dodatnog okusa, uz pomoć Dr. Oetker limunske kiseline dat ćete svojim receptima za zimnicu jednu svježu i voćnu notu te istodobno i odgovarajuću gustoću.

Limunska kiselina nas je dovela do, pripreme kisele, ali podjednako “slatke” zimnice. 

Fina kisela zimnica

Vjerojatno znate da se kuhanjem ili pečenjem povrća gubi jedan dio termoosjetljivih vitamina. 

Kada omiljeno povrće odlučiti konzervirati, nutritivno gledano, ono se neće previše razlikovati od svoje svježe verzije. 

Da bi kisela zimnica bila ukusnija, birajte svježe, ne prezrele plodove, iznimka je rajčica. Zrele i mekane rajčice napravit će ukusniju zimnicu. 

Najstariji i najrasprostranjeniji način čuvanja povrća je kiselenje.

Većinu povrća najbolje je, prije raspoređivanja po teglama, izrezati na jednake komade. Paprike je korisno izbockati čačkalicom, a gljive obrisati vlažnom krpom. Bitno je i pravilno konzervirati. 

Kako smo ranije spomenuli, staklenke sterilizirajte i kod zatvaranja, vodite računa o tome da zraka ostane što manje. Dr. Oetker Konzervans osigurava konzerviranom voću i povrću duži rok trajanja u staklenkama te štiti od vrenja i plijesni.

Za one koji se žele poigrati sa začinima Dr. Oetker ima Pikant Fix smjesu začina. Jedna vrećica najbolje kombinacije začina za zimnicu dovoljna je za do 4 kg povrća.

Bilo da ste početnici ili već godinama pripremate zimnicu, uvijek možete računati na pomoć Dr. Oetkera. 

 

Dr. Oetker za zimnicu

Komentiraj i ocijeni članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.
Nema komentara. Budi prvi!
Kategorije proizvoda

Primajte besplatno na email

  • senzacionalne ponude
  • posebne pogodnosti
  • savjeti i novosti iz ponude
  • akcije i popuste
Prijavi se na newsletter
Newsletter šaljemo jednom tjedno, ni mi ne volimo spam :)