Toplije vrijeme i dolazak proljeća popravljaju raspoloženje, unatoč mjerama izolacije koje koče naše proljetne i uskrsne planove. Ali iz svake situacije treba izvući ono najbolje, pa tako i iz ove.
Zašto ne bi višak vremena iskoristili za usavršavanje vaših kulinarskih vještina, ali i upoznavanje starijih članova obitelji s modernim čudima tehnologije kako bi im se mogli pohvaliti savršeno pečenim kuglofom preko video poziva?
Da, ovaj Uskrs bit će malo drugačiji od ostalih. Ali bez obzira na trenutnu situaciju, obiteljski stol može biti pun ukusnih peciva i kolača spravljenih s puno ljubavi.
Znate li nekoga tko ne voli proizvode od brašna? Kruh, peciva, fini kolači... teško je zamisliti život bez njih, a da ne pričamo o uskršnjim blagdanima!
Iako je danas vrlo lako kupiti sve pekarske proizvode kao i kolače, ništa ne može zamijeniti miris friško pečenog kruha ili finog biskvita za kolač u vašoj kuhinji, slažete li se?
A osim toga, kada sami pripremate kruh ili slastice, kontrolirate koje sastojke koristite. Planiranje je pola posla, a poznavanje sastojaka drugi dio posla!
Razlika između pekarskog kvasca i praška za pecivo
Kvasac i prašak za pecivo, iako slične namjene, u sastavu su vrlo različiti.
Prašak za pecivo sastoji se od bikarbonata i mineralnih soli i svoju “snagu” dobiva kemijskom reakcijom koja stvara mjehuriće zraka, dok je kvasac živi organizam, čije stanice imaju sposobnost pretvorbe šećera (koji se prirodno nalazi u brašnu) u plin, točnije ugljični dioksid.
Ova dva postupka uopće nisu slična, ali ova dva proizvoda nisu nezamjenjiva jedan drugim.
Prašak za pecivo može se koristiti kao zamjena za kvasac u receptima za dizane kolače, tijesta za pizze ili kruha.
Za zamjenu praška za pecivo s kvascem u receptima koristite otprilike 1 do 1-1/4 žličice praška za pecivo za svaku šalicu brašna.
Original Backin prašak za pecivo
Za otkriće modernog praška za pecivo zaslužan je svima danas dobro poznati Dr. August Oetker.
Već 1891. godine popularizirao je novi način dizanja tijesta pod nazivom “Backin”. Ostalo je povijest, jer pecilni prašak danas je nezaobilazan sastojak za izradu kruha i svih vrsta peciva.
Prašak za pecivo povećava volumen tijesta i čini ga rahlijim, pa je tako u kombinaciji s bakinim receptima savršen za pripremu najfinijih peciva i kolača!
Jedna vrećica Dr. Oetker Backin praška za pecivo dovoljna je za pripremu tijesta koje sadrži do 500 g brašna.
Pojačajte aromu vanilin šećerom
Sve što pripremate, nikada nije bilo lakše učiniti ukusnijim u trenu, zahvaljujući vanilin šećeru!
Vanilin šećer koristi se u puno tradicionalnih recepata, uglavnom u slasticama i izuzetno je uobičajen sastojak u zemljama Europe.
Dr. Oetker vanilin šećer nudi jednaku kvalitetu već više od 100 godina.
Možete ga koristiti kod pripreme raznih tijesta za kolače, nadjeva, deserata, voćnih salata i napitaka. Jednostavno dodajte divan okus slatke vanilije bilo kojem receptu.
Mmmm.. mi smo malo ogladnjeli, a vi?
U nastavku smo za vas izdvojili nekoliko recepata za peciva i kolače koje mogu pripremiti svi, čak i apsolutni početnici u kuhinji.
Keksi u obliku jaja
Keksi od prhkog tijesta nadjeveni marmeladom od marelica za Uskrs.
Sastojci
Prhko tijesto:
- 300 g glatkog brašna
- 100 g šećera u prahu (prosijanog)
- 1 omot Dr. Oetker Vanilin šećera
- 1 omot Dr. Oetker Finesse korica naranče
- 200 g maslaca (hladnog)
- 2 žumanjka (veličine M)
Za punjenje:
- 200 g marmelade od marelica
Za posipanje:
- malo šećera u prahu
Priprema
1. Prhko tijesto
Prosijte brašno na radnu površinu. Redom dodajte ostale sastojke i rukama umijesite tijesto. Omotajte tijesto folijom za čuvanje svježine i ostavite da odstoji oko 40 minuta na hladnom. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu od približno 3 mm i izrežite 36 ovalnih keksa (Ø 9 cm).
Kekse stavite na lagano namašćeni lim za pečenje. Iz polovice keksa okruglim kalupom izrežite krugove (Ø oko 2 cm) tako da su lagano pomaknuti od sredine.
- Električna pećnica: 190 °C
- Pećnica na vrući zrak: 180 °C
- Nivo pećnice: sredina pećnice
- Vrijeme pečenja: oko 8 minuta
2. Postupak pečenja ponovite s ostalim keksima.
3. Punjenje
Kekse bez rupice premažite marmeladom i spojite ih s keksima s rupicom.
4. Posipanje
Gornje dijelove keksa pospite šećerom i prahu i spojite s dnom keksa.
Kuglof s čokoladnim nadjevom i narančom
Kuglof od biskvita sa svježim sirom s kremom od čokolade i naranče.
(vrijeme pripreme: 40 minuta)
Sastojci
Biskvit sa svježim sirom:
- 250 g mekog maslaca
- 200 g šećera u prahu (prosijanog)
- 1 omot Dr. Oetker Vanilin šećera
- 2 omota Dr. Oetker Finesse korica naranče
- 5 žumanjka (veličine M)
- 250 g svježeg sira (10% m.m.)
- 5 bjelanjaka (veličine M)
- 300 g glatkog brašna
- 1 omot Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
- 100 g Dr. Oetker Kakao mrvica
Za namakanje:
- 125 ml hladnog kuhanog vina
Krema od čokolade i naranče:
- 200 g tamne čokolade
- 200 ml tekućeg slatkog vrhnja
- 60 ml likera od naranče
- 1 omot Dr. Oetker Finesse korica naranče
Za ukrašavanje:
- Dr. Oetker Ribana tamna čokolada
Priprema:
1. Biskvit sa svježim sirom
Mikserom (metlicama) pjenasto istucite maslac, šećer u prahu, vanilin šećer, koricu naranče i žumanjke. Kratko umiješajte svježi sir. Bjelanjke istucite i dodajte u smjesu.
Pomiješajte brašno s praškom za pecivo, prosijte te zajedno s kakao mrvicama umiješajte kuhačom.
2. Stavite smjesu u namašćen i pobrašnjen kalup za kuglof (ø 22 cm) i poravnajte.
Stavite kalup u donju polovicu prethodno zgrijane pećnice.
- Električna pećnica: 180 °C
- Pećnica na vrući zrak: 160 °C
- Vrijeme pečenja: oko 50 minuta
3. Namakanje
Ohlađeni kuglof jednom prerežite po sredini. Iz sredine obje polovice izdubite malo kolača. Razrezane površine pažljivo poprskajte s malo kuhanog vina.
4. Krema od čokolade i naranče
Čokoladu i slatko vrhnje miješajući zagrijavajte tako dugo dok se čokolada ne otopi. Maknite sa štednjaka i uz povremeno miješanje ostavite da se u potpunosti ohladi.
Dodajte liker od naranče i koricu naranče te ručnim mikserom (metlicama) kremasto istucite.
5. Ukrašavanje
Kuglof napunite kremom, spojite i po želji kremu razmažite po površini kuglofa. Pospite ribanom tamnom čokoladom.
Pletenica od jabuka i sira
Sastojci
Za lim:
Tijesto od sira i ulja:
- 1 jabuka
- 300 g pšeničnog brašna
- 3 žličice Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
- 75 g meda
- 1 prstohvat soli
- 125 g svježeg kravljeg sira (posnog)
- 100 ml ulja
- 50 ml mlijeka
- 1 omot Dr. Oetker Vanilin šećera
Osim toga:
- 2 žlice mlijeka
- 2 žlice Dr. Oetker Badem listića
Priprema
1. Jabuku operite, narežite na četvrtine, izvadite koštice i grubo naribajte. Obložite lim papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu.
- Električna pećnica: oko 180 °C
- Pećnica na vrući zrak: oko 160 °C
2. Tijesto od sira i ulja
U posudi pomiješajte brašno s Backin praškom za pecivo. Dodajte ostale sastojke, osim ribane jabuke, i mikserom (lopaticama) najprije na najmanjoj, a potom na najvećoj brzini izradite glatko tijesto. Ne miješajte predugo jer će se tijesto inače početi lijepiti.
Na kraju dodajte ribanu jabuku. Od tijesta na brašnom posutoj radnoj ploči oblikujte valjak. Podijelite tijesto na 3 jednako velika komada i oblikujte od svakog 40 cm dugi valjak.
3. Od valjaka tijesta ispletite pletenicu i položite je na lim.
4. Pletenicu premažite mlijekom i pospite bademima. Gurnite lim u pećnicu.
- Nivo pećnice: donja trećina
- Vrijeme pečenja: oko 30 minuta
Pletenicu zajedno s papirom za pečenje povucite na rešetku za kolače i ostavite da se ohladi.
Uskršnji kolač
Ruski čupavi kolač iz lima s uskrsnim dekoracijama.
(vrijeme pripreme: 40 minuta)
Sastojci
Tijesto:
- 450 g pšeničnog brašna
- 3 razom pune žličice Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
- 50 g Dr. Oetker Kakaa za kolače
- 225 g šećera
- 250 g mekog maslaca
- 1 omot Dr. Oetker Vanilin šećera
- 2 jaja (veličine M)
Nadjev:
- 490 g marelica (ocijeđena kolličina)
- 500 g maslaca
- 1 kg svježeg posnog sira
- 350 g šećera
- 6 jaja (veličine M)
- 2 omota Dr. Oetker Original pudinga s okusom vanilije
Priprema
1. Ostavite marelice na cjedilu da se dobro ocijede. Za nadjev otopite maslac i ostavite ga da se ohladi.
Namastite lim za pečenje i stavite na njega obruč za pečenje. Zagrijte pećnicu.
- Električna pećnica: oko 170 °C
- Pećnica na vrući zrak: oko 150 °C
2. Tijesto
Pomiješajte brašno s praškom za pecivo i kakaom u posudi. Dodajte ostale sastojke i mikserom (lopaticama) izradite glatko tijesto, miješajući najprije na najnižoj, a zatim na najvišoj brzini.
Odvojite oko 1/3 tijesta i razvaljajte ga na pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu od oko ½ cm. Kalupima izrežite različite uskrsne motive i stavite ih sa strane.
Ostatke tijesta iz kojeg ste rezali uskrsne oblike umijesite u preostalo tijesto i na limu lagano utisnite tako da dobijete dno; tijesto je najbolje ravnomjerno razvaljati valjkom za tijesto.
3. Nadjev
Po podlozi raspodijelite marelice sa zaobljenim dijelom prema gore. Posni sir sa šećerom, jajima, pudingom u prahu i otopljenim maslacem mikserom (metlicama) izradite u homogenu smjesu.
Stavite smjesu na lim za pečenje i poravnajte. Na to stavite izrezane uskrsne dekoracije i pecite.
- Nivo pećnice: donja trećina
- Vrijeme pečenja: oko 60 minuta
Stavite kolač u limu na kuhinjsku rešetku. Oprezno odvojite i skinite obruč za pečenje. Ostavite kolač da se ohladi.
Kolač iz kalupa za Uskrs
Svijetli kolač s tamnim motivom uskršnjeg zeca i uskršnjim jajima
(vrijeme pripreme: 40 minuta)
Sastojci
Za kalup za pečenje (20 x 11 cm):
- Malo masnoće
- Malo pšeničnog brašna
Tamno tijesto:
- 65 g maslaca ili margarina (omekšalog)
- 65 g šećera
- 1 omot Dr. Oetker Vanilin šećera
- 1 jaje (veličine M)
- 75 g pšeničnog brašna
- 1 razom puna žličica Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
- 10 g Dr. Oetker Kakaa za kolače
- 2 žlice mlijeka
- 3 žlice Dr. Oetker Kakao mrvica
Svijetlo tijesto:
- 100 g maslaca ili margarina (mekog)
- 100 g šećera
- 1 omot Dr. Oetker Vanilin šećera
- 2 jaja (veličine M)
- 150 g pšeničnog brašna
- 1 ½ razom pune žličice Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
- 75 ml mlijeka
Za ukrašavanje:
- 3 žlice soka od naranči
- oko 150 g tamne čokolade
- 1 žlica ulja (suncokretovog ulja)
- Dr. Oetker Šarene mrvice
- 50 g Dr. Oetker Fondant Dekor zeleni
Priprema
1. Kalup za pečenje namastite i pobrašnite. Prethodno zagrijte pećnicu.
- Električna pećnica: oko 180 °C
- Pećnica na vrući zrak: oko 160 °C
2. Tamno tijesto
U zdjeli mikserom (metlicama) izradite maslac i šećer u glatku smjesu. Dok miješate postupno dodajte šećer i vanilin šećer dok se sve ne poveže.
Dodajte jaje i miješajte na najvećoj brzini oko ½ minute. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo i kakaom i naizmjence s mlijekom dodajte smjesi miješajući na srednjoj brzini.
Na kraju umiješajte kakao mrvice. Tijesto izlijte u pripremljeni kalup, poravnajte i stavite peći.
- Vrijeme pečenja: oko 30 minuta
Pečen kolač prvo ostavite desetak minuta u kalupu. Potom ga izvadite iz kalupa i ostavite na rešetci za kolače da se ohladi.
3. Ohlađeni kalup očistite i ponovno ga namastite i pobrašnite. Ponovno zagrijte pećnicu.
- Električna pećnica: oko 180 °C
- Pećnica na vrući zrak: oko 160 °C
4. Čokoladni kolač narežite na kriške širine oko 1 cm.
Okrajke kolača stavite u zdjelu (sa strane). Iz kriški izrežite zečiće (oko 5 cm) ili druge uskršnje motive. Ostatke također stavite u zdjelu.
Zečeve posložite jedan uz drugi po sredini kalupa pri čemu na krajevima ostavite po 1 cm (razmaka).
5. Svijetlo tijesto
U zdjeli mikserom (metlicama) izradite maslac i šećer u glatku smjesu. Dok miješate, postupno dodajte šećer i vanilin šećer dok se sve ne poveže.
Svako jaje miješajte na najvećoj brzini po ½ minute. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo i naizmjence s mlijekom dodajte smjesi miješajući na srednjoj brzini.
Tijesto pažljivo izlijte u kalup tako da se zečevi ne pomaknu, i stavite peći.
- Vrijeme pečenja: oko 35 minuta
Pečen kolač prvo ostavite desetak minuta u kalupu. Potom ga izvadite iz kalupa i ostavite na rešetci za kolače da se ohladi.
6. Ukrašavanje
Ostatke kolača izmrvite u zdjeli i dodajte sok od naranče. Mikserom (metlicama) prvo miješajte na najmanjoj, a zatim na srednjoj brzini dok ne nastane ljepljiva smjesa.
Od smjese oblikujte oko 16 jaja jednake veličine. U vodenoj kupelji na laganoj vatri otopite tamnu čokoladu s uljem. Jaja prelijte otopljenom čokoladom i pospite šarenim mrvicama.
Ostavite da se stisnu na komadu papira za pečenje. Ostatkom čokolade prelijte kolač i pustite da se stisne. Fondant protisnite kroz grubo sito, od toga napravite gnijezda u koja stavite jaja i sve stavite na i oko kolača.
Ako ste pronašli barem jedan recept koji želite isprobati ovog Uskrsa, naša misija je uspješna.
Dr. Oetker sastojci za peciva i kolače
Izvor recepata: oetker.hr