Kategorije proizvoda
Mi smo dio Orbico grupe
Orbico je najveći europski distributer robe široke potrošnje
Početna Blog Idu li Nespresso kapsule i ekološka održivost ruku pod ruku?

Jesu li Nespresso kapsule ekološki prihvatljivo rješenje?

Jesu li Lavazzine Nespresso kapsule ekološki prihvatljive
Datum objave: 05.02.2021.

Ako ste poput većine, jutro ne možete zamisliti bez šalice kave. Kava ima takav efekt, ona jednostavno pokreće um. 

Jeste li znali da je kava zapravo voće? Odnosno, zrno kave je sjeme biljke kave, a nalazi se u crvenoj bobici koja raste na drvetu poznatijem pod nazivom kavina trešnja. Svaka bobica sadrži dvije sjemenke, odnosno dva zrna kave. Za jednu šalicu kave potrebno je oko 50 zrna kave. Fascinantno.

Isto tako, fascinantan je podatak kako potrošnja kave raste brže od ljudske populacije, a trenutno se godišnje troši 10 milijuna tona kave. Tolika količina sirovine sigurno zahtjeva hrpu energije za berbu, prijevoz i sve ostale korake prije vašeg prvog gutljaja ujutro. 

Možda mislite kako vaša jedna šalica ne može napraviti nikakvu razliku, ali ako pogledate širu sliku i vašoj šalici pribrojite milijarde drugih šalica, stvari dobiju drugačiji predznak. 

Sve ovo ne znači da bi vi trebali odustati od vaših jutarnjih rituala, dapače, kava je užitak. Osim toga, kava ima i ljekovitih svojstava. Kava je prvi susret, ugodno društvo i puno više. Veliki Honore de Balzac ovako je pisao o kavi: “Kava ulazi izravno u tijelo i izaziva ugodno opuštanje. Ideje se pokreću kao bataljuni vojske pred veliku bitku. Misli dolaze kao da su nošene vjetrom.”

Vratimo se na temu. 
OK! Samo još jedan gutljaj kave …

Uglavnom, proizvodnja kave zahtjeva energiju, kuhanje kave također. Isto tako, nije svejedno kako se kava pakira i na kraju odlaže. 

Način na koji pripremate kavu utječe na potrošnju energije

Kuhate li tursku kavu, koristite li filter aparat ili kapsule za kavu, sve to utječe na količinu potrebne energije. 

U moru inovacija, kapsule za kavu pronašle su svoje mjesto i brzo su pronašle put do domova diljem svijeta. Čak su se i znalci iz svijet kave pa i neki restorani s Michelinovom zvjezdicom odlučili za njih.

Više od 40% svih aparata danas koristi kavu iz kapsula. 

Samo u SAD-u, prodaja aparata za Nespresso kavu je u 10 godina porasla s 1,8 milijuna na 20,7 milijuna.

Međutim, zeleni aktivisti su kritizirali brzu popularizaciju Nespresso kapsula, a glavni razlog za to vide u količini otpada koji tako pripremljena kava generira. Prema istraživanju jednog britanskog proizvođača kapsula za kavu, svake se minute proizvede 39,000 ovih kapsula. 

Ipak, izgleda kako su Nespresso kapsule poprilično dobre za okoliš

Jedan profesor kemijskog inženjerstva sa Sveučilišta Bath, detaljno je istraživao sve faze proizvodnje kave, od uzgoja do odlaganja otpada, procjenjujući utjecaj na ekosustave, klimatske promjene i vodu.

U tom istraživanju, otkrili su kako je instant kava najbolja, a odmah iza nje nalazi se upravo kava iz kapsula. Filter kava i tradicionalno pripremljen espresso imaju najgori utjecaj na okoliš. Utjecaj proizvodnje kave na okoliš, koji se ogleda u emisiji stakleničkih plinova, upotrebi vode i gnojiva uglavnom se javlja tamo gdje se kava proizvodi.

Prednost kapsula je to što im je potrebno manje kave da bi napravili jednu šalicu, a to automatski znači i manji utjecaj kod proizvodnje. Također, učinkovitost kapsula raste kada se u obzir uzme količina energije koja je potreban za zagrijavanje. Aparati za kavu u kapsulama zagrijavaju točno onoliko vode koliko je potrebno, za razliku od npr. zagrijavanja kave u kuhalu. Gotovo uvijek u kuhalu ostane vode koju nećete iskoristiti. 

Pokušajte biti maksimalno odgovorni i uživajte u kavi bez grižnje savjesti

Ako vas teme o održivosti, ekologiji i budućnost planeta ne gnjave, prije svega zaslužujete veliko hvala od budućih generacija. 

Konačno, nakon ovih nešto težih i ozbiljnijih tema, zadnjih par redaka ćemo posvetiti aromatičnim notama Lavazza kave u Nespresso kapsulama. 

Lavazza kapsule su kompatibilne s Nespresso aparatima.

Radi se o 5 najfinijih pakiranja različitog intenziteta i aroma, ovisno o tome kakvu volite. Lavazza misli na dobar početak svakog vašeg dana ili mali predah od brojnih obaveza.

Jaka ili lagana, okus karamele, čokolade, voćne ili note prženih žitarica, što god odgovara vašoj ideji savršene kave. 

 

Lavazza Nespresso kapsule

Komentiraj i ocijeni članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.
Nema komentara. Budi prvi!
Kategorije proizvoda

Primajte besplatno na email

  • senzacionalne ponude
  • posebne pogodnosti
  • savjeti i novosti iz ponude
  • akcije i popuste
Prijavi se na newsletter
Newsletter šaljemo jednom tjedno, ni mi ne volimo spam :)