
Ovako skladištena hrana ostaje svježa 5 puta duže

Kako dolazite do kvalitetnih i zdravih namirnica? Ako ne možete uzgajati vlastitu hranu, barem voće ili povrće, vjerojatno birate male lokalne tržnice.
U redu. Potrudili ste se oko nabavke namirnica, pronašli ste bakicu koja uzgaja i prodaje poriluk, imate “svog” mesara, a tu je i prijatelj kod kojeg nabavljate sezonsko voće ili orašaste plodove.
Ako kod kupovine pazite i na budžet, vjerojatno kupujete veće količine koje onda skladištite. Tako je jednostavno isplativije.
Idealno skladištenje uključuje zamrzavanje, a prije nego što odreske, piletinu ili artičoke stavite u zamrzivač, važno ih je pripremiti. Ovdje se kao najbolja praksa pokazuje vakumiranje.
Moderni aparati za vakumiranje imaju mogućnost podešavanja tlaka, pa bez problema možete čuvati i one osjetljive namirnice.
Laica aparati za vakumiranje
Laica aparat za vakumiranje je super jednostavan za korištenje, a većinu posla obavlja automatski. Aparat sam lijepi vrećicu, reže i vakumira.
Vi samo trebate ubaciti namirnice u vrećice za vakumiranje, a zatim njezin rub postaviti u aparat. Drugi način je integrirana cijev s univerzalnim konektorom za vrećice i spremnike. Hoćete li namirnicu vakumirati na jedan ili drugi način, ovisi o tome kako apart funkcionira.
Popularna vakumirka, praktična je i svoje je mjesto pronašla u velikom broju profesionalnih, ali i obiteljskih kuhinja.
Za što koristiti aparat za vakumiranje?
Veliki dio hrane se baci i to postaje sve veći problem. A najveći dio bačene hrane je ona koju nakon jela, ostavite u hladnjak jer će se pojesti kasnije. Ipak, češće se dogodi da nakon par dana u hladnjaku, završi u smeću.
Vakumiranjem je moguće čuvati hranu do 5 puta duže, a to je i put do uštede. Imate 5 puta više vremena da iskoristite ostatke hrane pa neće biti potrebe za kupovanjem nove.
Kako smo ranije spomenuli, vakumirka može vakumirati gotovo sve, a ovo su samo 4 područja primjene.
#1 Kada kupujete meso ili ribu na veliko
Bez obzira o kojem mesu se radi, ako znate da je kvalitetno, pokušat ćete kupovati na veliko, tako je pametnije, barem iz perspektive vašeg budžeta.
Kada meso pripremite na željene komade, dio koji nećete pripremati odmah - vakumirajte. Vrećice su perive, ali se ne preporučuje njihovo ponovno korištenje ako se u njima nalazilo sirovo meso ili riba.
#2 Kada pripremate hranu za porcije
Ovdje se može raditi o pripremi zimnice, kuhanju veće količine gulaša ili čak juhe. Vakumirka je tu za vas. Ovdje samo trebate imati na umu, da tekuća jela, prije vakumiranja, preko noći ostavite u zamrzivaču, a onda ih tako smrznute vakumirajte. U suprotnom će aparat kod vakumiranja usisati tekućinu, a to ne želite.
S obzirom na to da već vjerojatno ovako pripremate hranu, znate koliko brzo ponestane plastičnih posuda i mjesta za skladištenje u zamrzivaču. Korištenjem aparata za vakumiranje stvorit će se dodatni prostor, a organizacija zamrzivača će postati puno jednostavnija.
#3 Kada vam treba brza marinada
Ova značajka je mnogima najzanimljivija. Ako volite uživati u mariniranom komadu mesa, ali marinadu često zaboravite - ova funkcija je za vas.
Ovako stvari funkcioniraju. Aparat za vrijeme vakumiranja otvara pore mesa kojeg marinirate pa marinada brže prodire unutra.
#4 Kada zatvarate vrećicu čipsa
OK! Vjerojatno se ne događa često da vrećica čipsa “preživi” prvo otvaranje, ali kada se dogodi - vakumirajte.
Kada na ovaj način zatvorite čips, on će sačuvati hrskavost, a to je barem pola užitka jedenja čipsa. Slobodno prije vakumiranja odrežite dio vrećice kako bi zauzimao manje mjesta u ormariću.
Osim u ova četiri slučaja, aparat za vakumiranje možete koristiti za svježe začine iz vrta, jer neće izgubiti na okusu. Isto tako vakumirati možete orašaste plodove, svježe salate ili prezrele banane. Kada ćete imati vremena, banane možete iskoristiti za kolač, palačinke ili sladoled.
Nadamo se da vam je praktičnost vakumirke sada nešto jasnija.