
Savršenstvo okusa hrane pripremljene sous vide metodom

Kao priča o čarapama i činjenici da uvijek jedna netragom nestane nakon pranja, tako i kuhanje ima svoj vlastiti misterij dostojan romana Agathe Christie.
Kako je moguće da jelo pripremamo na isti način, a ono uvijek ispadne drugačije ili ispadne totalni fijasko?
Ovo posljednje najčešće se događa kad imamo goste na večeri, a pripremamo jelo koje nam je toliko puta do sada savršeno uspjelo. Isti postupak, isti koraci u pripremi jela, a ono ispadne suho, prepečeno ili sirovo.
Ponekad problem može biti u namirnicama i njihovoj kvaliteti, ali to je rjeđe slučaj.
Najčešće se radi o metodama i uređajima koje upotrebljavamo u kuhinji.
Priprema jela u pećnici ili na štednjaku
Pećnice su tvrdoglave, ponekad peku prejako, ponekad im se baš ne da grijati, a ponekad radi samo gornji ili samo donji grijač.
Nikad ne možete biti sigurni koja je temperatura unutar pećnice, a posebno ne održava li se stalno ista temperatura.
Ista je stvar i s posuđem za kuhanje na plinskom ili strujnom štednjaku. U jednoj posudi se ručak savršeno skuha, u drugoj nikako ne uspijeva.
Razlika u materijalima, u količini vode ili masnoće na kojoj kuhate, pržite, pirjate, razlika u debljini posuđa u kojem pripremate jelo. Tisuću je faktora, a vi ste uvijek u neizvjesnosti kako će vam jelo ispasti, hoće li biti termički obrađeno samo na rubovima, a unutra sirovo, kao i hoće li ostati sočno ili ćete se boriti sa svakim zalogajem.
Kuhinja vrhunskih chefova
Svi imamo neki vlastitu horor priču iz kuhinje, priču o obrocima koji su završili u kanti za smeće ili o kuhinji punoj dima.
Možemo se složiti s jednim, većini nas jelo nikada ne ispadne isto, to je privilegija samo vrhunskih kuhara. Na to možemo samo slegnuti ramenima, ipak su se za to godinama školovali i praksirali.
Ili, ipak ne? Možemo li i mi za svoju obitelj pripremati brza, ukusna, savršena jela?
Kada bismo samo znali kojom to tehnikom kuhaju vrhunski chefovi?
Francuska perfekcija
Tajna savršene kuhinje ima francusko ime i francusku preciznost u pripremi hrane - sous vide.
Riječ je o inovativnoj tehnici kuhanja koja je očarala kuhare najpoznatijih svjetskih restorana, a na velika vrata ulazi i u naše domove.
Sous vide na francuskom znači “u vakuumu”, a čitav se trik na kraju svodi na jednu ključnu stvar. To je mogućnost precizne kontrole temperature na kojoj se namirnice pripremaju, a koja se ne može postići tradicionalnim sustavima kuhanja.
Hrana se stavlja u posebne vrećice koje su pogodne za termičku obradu hrane, koje se potom uranjaju u vodenu kupku i pripremaju na niskim temperaturama.
Iako izgleda kao da se namirnice kuhaju jer su uronjene u vodu, one nisu u doticaju s njom pa se zapravo peku.
Inovativna sous vide metoda kuhanja
Sous vide tehnika kuhanja je originalno nastala u Francuskoj u drugoj polovici prošlog stoljeća i to nimalo slučajno.
Najbolji chefovi svijeta tražili su način kako da usavrše pripremu guščje jetre, jela dostojnog kraljevskih dvora.
Primijenivši ovu tehniku dobili su savršenu teksturu guščje jetre jednako tako savršenog okusa, ravnomjerno pečenu.
Sous vide tehnika kuhanja temelji se na principu uranjanja vakuumirane vrećice s hranom u vodu i njene duge pripreme na niskim temperaturama.
Ova metoda već je desetljećima neizostavan način pripreme hrane u najpoznatijim restoranima svijeta, onima ukrašenima Michelinovom zvjezdicom.
Pogodno za pripremu svakog jela
Sous vide je idealna tehnika za pripremu svih vrsta mesa i ribe, jaja i povrća, jedini način na koji možemo napraviti savršeno sočan odrezak koji je ravnomjerno pečen, a koji je zadržao sva svoja nutritivna svojstva.
Ujedno, ova tehnika pripreme hrane ne zahtijeva dodatnu masnoću pa je jelo ekstra zdravo.
Svaka namirnica ima svoja vlastita pravila. Tako je primjerice odrezak najsočniji kada se satima priprema na temperaturi oko 65 °C.
Ako se odrezak priprema na temperaturi iznad 140 °C nastupa tamnjenje mesa i ono više ne može imati primamljivu ružičastu boju.
Temperatura bi se trebala konstantno kontrolirati i uvijek biti ujednačena. To znači da bismo je tijekom cijelog kuhanja trebali regulirati. Zvuči kao stvar koju mogu samo vrhunski kuhari, zar ne?
Laica Sous Vide kuhalo
Ne! Sous vide tehnika pripreme hrane više nije rezervirana samo za najbolje chefove svijeta.
Laica u naše domove nosi inovativno kuhalo za sous vide pripremu hrane s kojim priprema ne može biti jednostavnija.
Laica Sous Vide kuhalo ima ugrađen termostat koji reagira na svaku najmanju promjenu zadane temperature kuhanja, odnosno pečenja.
To znači da ćete na početku pripreme hrane postaviti vrećicu s hranom u aparat, namjestiti željenu temperaturu i više ni ne pomisliti na nju sve do ručka.
Koliko je to vremena za sve ono što nikad ne stignete obaviti tijekom dana? Kava s prijateljicom, šetnja s djecom, dnevna kupovina namirnica ili jednostavno nekoliko trenutaka samoće uz omiljenu knjigu.
Najbolje od svega, jelo možete pripremiti i ranije, ostaviti ga u vrećici i samo uroniti na željenu temperaturu u Laica Sous Vide kuhalo na nekoliko trenutaka.
Sočno kao da je upravo pripremljeno.
Ne morate misliti ni na vrećice, ni na vakuumiranje hrane jer Laica u ponudi ima i specijalne vrećice za pripremu hrane sous vide tehnikom kuhanja i aparat za vakuumiranje.
Zaljubit ćete se u bogatstvo okusa ovako pripremljene hrane, a posebno u jednostavnost njene pripreme uz pomoć Laica Sous Vide kuhala.