Kategorije proizvoda
Tečaj konverzije 1 € = 7,5345 HRK
R1 račun zatražite u obrascu Podaci za dostavu

Korisnička podrška: Pon - Pet od 8 do 16h

01/2352 002; 095/3445 736 ili [email protected]

Početna Blog Kako ukloniti mrlje od kave s tepiha

Kako ukloniti mrlje od kave s tepiha

Mrlje od kave na tepihu
Datum objave: 11.02.2022.

Osnovne metode uklanjanja mrlja koje pomažu kod prljavog rublja, koriste i kod mrlja od kave na tepihu. 

Najbolja opcija je djelovati odmah i ukloniti što je moguće više tekućine čistom krpom ili ubrusom. Ideja je dakle, ukloniti tekući dio, a onda napasti mrlju.

Ako neko vrijeme zanemarite mrlju ili ste je otkrili nakon deset dana, ne brinite.

Trebali biste se moći riješiti neželjene boje, ali će vam vjerojatno trebati nekoliko pokušaja. Dobra vijest je da u toj situaciji imate dovoljno vremena pa se možete počastiti šalicom svježe kave i pomalo krenuti u borbu s mrljom od kave na tepihu. 

Što će vam trebati

Prije nego što započnete

Ako je mrlja od kave na onom čupavom tepihu, pripremite se za malo više posla.

Zbog dužine vlakna tepiha, uklanjanje mrlje od kave može biti teže. Za čupave tepihe, svakako dobro posušite prije nego što krenete čistiti mrlju. Sušilo za kosu vam ovdje može pomoći.

Svakako je preporučljivo isprobati djelovanje sredstva za odstranjivanje mrlja na nekom skrivenom dijelu tepiha prije korištenja. Sredstvo koje koristite treba biti pogodno za bijele i obojene tkanine.

#1 Posušite kavu s tepiha

Upotrijebite čistu bijelu krpu kako bi upila što više kave. Koristite uvijek čisti dio krpe i kupite kavu sve dok mrlje od kave više ne prelaze na krpu. Uvijek sušite mrlju od kraja prema sredini, kako bi spriječili širenje mrlje. Isto tako, važno je da ne ribate tepih, tako možete oštetiti vlakna. Samo laganim pritiscima posušite tekućinu.

#2 Namočite mrlju s malo hladne vode

S malo hladne vode prelijte mrlju od kave. Upotrijebite novu čistu bijelu krpu pa posušite svu tekućinu. Možda ćete morati ponoviti ovaj postupak barem dvaput, ovisno o tome koliko je kave završilo na tepihu. Nemojte previše natopiti tepih. Pokušavate razrijediti mrlju kavu, ali tako da je uvijek možete posušiti do kraja. Dakle, treba vam jako malo vode. 

#3 Nanesite sredstvo za odstranjivanje mrlja

Nanesite sredstvo za odstranjivanje mrlja od kave i držite se uputa s proizvoda. Pazite da ne nanesete previše sredstva za uklanjanje mrlja, jer njegovi ostaci nekako privlačno djeluju na prašinu. Stvar je u tome da eventualni ostaci sredstva za uklanjanje mrlja od kave s vremenom postaju ljepljivi.

Ostavite tepih da se u potpunosti osuši, a onda usisajte kako bi vlakna vratili u život.

#4 Pratite pokazuje li se mrlja ponovno

S vremena na vrijeme pogledajte dio tepiha gdje se nalazila mrlja kako bi se uvjerili da se nije ponovno pokazala. 

Ovo se najčešće događa jer je izvorna mrlja prodrla dublje u vlakna nego što se to na početku činilo ili nije posušena sva tekućina. Naime, tekućina uvijek pronalazi put do površine, a to onda vidite kao one prljave prstenove oko područja mrlje. Ovdje vam može koristiti onaj uteg (nešto teško), kojeg smo spomenuli na početku. Ako se mrlja ponovno pokazala, utegom možete pritisnuti čistu krpu na mrlju, kako bi upila što više tekućine. 

Dodatan savjet!

Ako pijete kavu s vrhnjem, trebat će vam BioShout koji pomoću enzima, koji prodirući u tkanine, razgrađuje najtvrdokornije mrlje. On će pomoći da razbijete lance proteina u mrlji i tako je konačno odstranite. Uz to će ukloniti neugodne mirise.

Svakako tepih dobro osušite prije nego što pokušate bilo kakvu drugu metodu uklanjanja mrlja. Ovakva sredstva ne smiju se koristiti u kombinaciji s drugim sredstvima za uklanjanje mrlja. 

Komentiraj i ocijeni članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.
Nema komentara. Budi prvi!
Kategorije proizvoda

Primajte besplatno na email

  • senzacionalne ponude
  • posebne pogodnosti
  • savjeti i novosti iz ponude
  • akcije i popuste
Prijavi se na newsletter
i ostvari besplatnu dostavu na prvu kupovinu!
Newsletter šaljemo jednom tjedno, ni mi ne volimo spam :)