Kategorije proizvoda
Tečaj konverzije 1 € = 7,5345 HRK
R1 račun zatražite u obrascu Podaci za dostavu

Korisnička podrška: Pon - Pet od 8 do 16h

01/2352 002; 095/3445 736 ili [email protected]

Početna Blog Kako skuhati savršenu kavu kod kuće?

Kako skuhati savršenu kavu kod kuće?

Datum objave: 27.02.2023.

Rijetko tko ne uživa u dobroj šalici kave, pa zašto ne biste pripremu ovog napitka kod kuće podigli na višu razinu? Istražili smo što kažu stručnjaci po pitanju optimalne vrste i količine kave, temperature vode i sličnih pitanja, a glavna saznanja vam donosimo u nastavku. 

Preporuka kavoljubaca: koristite kavu u zrnu

Glavni savjet gotovo svih stručnjaka za kavu je da kupujete kavu u zrnu i sami ju meljete kod kuće. Razlog tome je što mljevena kava s vremenom gubi na kvaliteti, a time i na punoći okusa.  Relativno čestim mljevenjem kod kuće spriječit ćete njeno predugo stajanje i tako osigurati najbolji mogući okus u svakoj šalici, a za to će vam biti potreban električni mlinac za kavu, kava u zrnu i svega nekoliko minuta mjesečno. Vjerujte nam, jednom kad osjetite intenzivan miris svježe mljevene kave, instantno ćete se zaljubiti u ovaj mali ritual. 

Osim toga, ovo je svakako i financijski isplativija opcija u odnosu na učestalu kupnju malih pakiranja mljevene kave, tako da je korist dvostruka. 

Skladištite kavu na ispravan način

Svjetlo, vlaga i temperatura drastično utječu na kvalitetu kave, stoga se svježe mljevenu kavu preporučuje držati u zrakonepropusnoj posudi na suhom, mračnom i hladnom mjestu - drugim riječima, u staklenoj ili metalnoj kutiji u ostavi ili kuhinjskom ormariću, čim dalje od pećnice i radijatora. Isto vrijedi i za kupovnu mljevenu kavu. Mljevena kava zadržat će svoju optimalnu svježinu svega tjedan do maksimalno dva tjedna, stoga se ne preporučuje da odjednom sameljete količinu koju nećete stići konzumirati tijekom ovog perioda. 

Ispravna temperatura vode za kuhanje kave

Idealna temperatura za pripremu kave je između 92 i 96 stupnjeva Celzijusovih. Temperature iznad toga izvući će gorke note iz kave, a niže temperature neće izvući dovoljno arome iz kave, što može rezultirati povećanom kiselosti napitka. Stoga, koristite vodu koja još nije uzavrela ili zavrelu vodu ostavite da odstoji minutu prije pripreme kave. 

Koristite optimalnu količinu kave

Okvirna količina kave je jedna do dvije pune žlice kave na 2 dcl vode, ovisno o tome preferirate li slabiju ili jaču kavu. 

Ako želite biti savršeno precizni i pripremiti kavu po standardima oko kojih se slažu stručnjaci za kavu, dobro je znati kako je idealan omjer kave i vode 1:17, odnosno 1 gram kave na 17 mililitara vode. Prema ovom omjeru, za pripremu 2 dcl kave bit će vam potrebno 12 grama kave, što su otprilike dvije jušne žlice. 

Pripazite s dodavanjem mlijeka 

Ako u kavu dodajete mlijeko, postoji nekoliko pravila kojih biste se trebali pridržavati ako želite pripremiti savršenu šalicu. Preporučuje se koristiti masnije mlijeko, primjerice ono od 4% mm, a ako koristite biljne alternative, potražite one koji su posebno formulirane za pripremu kave (najčešće imaju riječ barista na ambalaži). Klasični napitci od zobi, soje ili badema često su prelagani i prerijetki za ovu svrhu, pa će njihovo dodavanje u kavu rezultirati razvodnjenim napitkom koji je daleko od onog kakvog biste dobili u kafiću. Korištenje vrhnja za kavu također nije preporučljivo jer je razina masti prilično visoka, što blokira naše okusne pupoljke da u potpunosti procesuiraju arome i okuse. 

Jedan od malih trikova velikih kavoljubaca je i dodavanje par zrnaca soli u kavu, što smanjuje njenu gorčinu, a time i potrebu za korištenjem šećera i mlijeka.

Poigrajte se s različitim načinima pripreme

Svaki od načina pripreme kave rezultirat će nešto drugačijim napitkom. Kava iz aparata za espresso rezultirat će kavom gotovo kao iz kafića, a korištenjem kafetijere postići ćete vrlo sličan rezultat uz puno manju investiciju u sam uređaj. U French Press-u ćete pripremiti vrlo aromatičnu kavu nešto slabijeg intenziteta u odnosu na kafetijeru ili klasični aparat, a tu je i opcija pripreme kave u džezvi za pripremu svima dobro poznate turske kave. 

 

Koja je najbolja? Točnog odgovora nema, morat ćete prosuditi sami!

 

Sve za pripremu kave 

 
Komentiraj i ocijeni članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.
Nema komentara. Budi prvi!
Kategorije proizvoda

Primajte besplatno na email

  • senzacionalne ponude
  • posebne pogodnosti
  • savjeti i novosti iz ponude
  • akcije i popuste
Prijavi se na newsletter
i ostvari besplatnu dostavu na prvu kupovinu!
Newsletter šaljemo jednom tjedno, ni mi ne volimo spam :)