Kako pripremiti savršenu pizzu bez krušne peći?
Priprema pizze kod kuće nije prevelika filozofija, no za savršen rezultat kao iz krušne peći potrebno je znati par trikova.
U nastavku donosimo šest ključnih savjeta uz koje ćete pripremu pizze podići na novu razinu, a jedan od njih uključuje i korištenje tajnog dodatka za hrskavu koru i savršen okus.
1. Odaberite pravi recept za tijesto
Savršena pizza počinje s tijestom. Iako su gotova tijesta za pizzu iz supermarketa najbrža opcija, s njima nikada nećete dobiti pizzu kao iz vrhunske pizzerie, stoga ako imate volje i vremena, toplo preporučujemo izradu vlastitog tijesta. Klasično talijansko tijesto za pizzu sastoji se od samo četiri osnovna sastojka: brašna, vode, kvasca i soli. Ako želite dodatno obogatiti okus tijesta, možete dodati malo maslinovog ulja.
Bitno je da koristite brašno visoke kvalitete, najbolje tip 00, koje je idealno za pizzu jer formira tanku i elastičnu koru. Tijesto bi trebalo odmarati barem 24 sata u hladnjaku kako bi razvilo bogat okus i idealnu teksturu. Ako niste u mogućnosti čekati, tijesto ostavite da odmori barem dva sata na sobnoj temperaturi.
2. Kamen za pizzu: tajni sastojak za hrskavu koru
Jedan od najvažnijih alata za pripremu savršene pizze kod kuće je kamen za pizzu. Kamen za pizzu simulira efekt krušne peći jer zadržava toplinu i ravnomjerno je raspoređuje po tijestu. Ovo rezultira hrskavom korom, a unutrašnjost tijesta ostaje mekana i prozračna.
Prije nego što stavite pizzu na kamen, zagrijte pećnicu na najvišu moguću temperaturu (obično između 250 i 280 °C), a kamen za pizzu postavite na srednju rešetku. Pustite da se kamen grije najmanje 30 minuta kako bi dostigao maksimalnu toplinu. Kad je kamen vruć, pažljivo prebacite pizzu na njega pomoću papira za pečenje.
3. Pravilno oblikovanje tijesta
Prije toga, potrebno je oblikovati tijesto. Važno je da tijesto ne valjate valjkom, jer to može uništiti mjehuriće zraka koji su se razvili tijekom fermentacije, a zaslužni su za prozračnost tijesta. Umjesto toga, tijesto oblikujte rukama. Pospite radnu površinu s malo brašna, lagano pritisnite tijesto prstima, a zatim ga polako razvlačite od središta prema rubovima. Cilj je postići tanku sredinu i nešto deblji rub.
4. Oprezno s dodacima
Kada je riječ o dodacima, manje je više. Klasična Margherita, na primjer, sastoji se od samo nekoliko sastojaka: umaka od rajčice, mozzarelle bufale, svježeg bosiljka i ekstra maslinovog ulja. Važno je koristiti kvalitetne sastojke jer oni čine razliku između prosječne i izvrsne pizze.
Vrlo česta greška kod kućne izrade pizze je pretjerivanje s količinom dodataka, što može otežati tijesto i spriječiti ga da se pravilno ispeče. Umjesto toga, birajte manje visokokvalitetnih sastojaka koji će se savršeno nadopunjavati. Margherita je odlična baza koju možete nadopuniti svježim sastojcima iz koraka 6.
5. Pravilna temperatura pečenja
Već smo spomenuli važnost zagrijavanja kamena za pizzu, no također je bitno da pećnicu zagrijete na maksimalnu temperaturu. Visoka temperatura omogućuje brzo pečenje, čime se zadržava vlaga u tijestu i dobiva hrskava kora. Ako nemate kamen za pizzu, možete koristiti debelu metalnu ploču ili tepsiju, koju također treba prethodno zagrijati u pećnici.
Pecite pizzu na najvišoj rešetki pećnice, blizu gornjeg grijača, kako bi se sir lijepo otopio i lagano zapekao. Pizza bi trebala biti gotova za 7-10 minuta, ovisno o pećnici i debljini tijesta.
6. Točka na i
Nakon što izvadite pizzu iz pećnice, dodajte završne dodatke poput svježeg bosiljka, rikole, pršuta ili listića parmezana. Ovi sastojci pružit će dodatni sloj okusa i teksture.
Eksperimentirajte, zabavite se i uživajte u svakom zalogaju!