Kategorije proizvoda
Tečaj konverzije 1 € = 7,5345 HRK
R1 račun zatražite u obrascu Podaci za dostavu

Korisnička podrška: Pon - Pet od 8 do 16h

01/2352 002; 095/3445 736 ili [email protected]

Početna Blog Kako potaknuti kreativnost kod djece? Isprobajte ovih nekoliko prijedloga!

Kako potaknuti kreativnost kod djece? Isprobajte ovih nekoliko prijedloga!

Datum objave: 18.04.2023.

Na kreativnost često gledamo iz perspektive stvaranja i umjetnosti, no ova osobina je zapravo ključna u gotovo svim aspektima života jer nam pomaže da stvaramo nove ideje i rješavamo probleme.

Zato je poželjno poticati kreativnost i kreativno razmišljanje od malih nogu kako bi mališani postali samostalniji, samopouzdaniji i čim sposobniji za uspješno snalaženje u raznolikim situacijama u životu.

Evo nekoliko ideja koje bi mogle potaknuti kreativnost kod djece: 

Pružite djetetu priliku da istražuje i postavlja pitanja

Djeci je potrebna prilika da istraže svijet oko sebe. Stvorite sigurno okruženje u kojem se dijete može igrati i istraživati. Stroga pravila i velika ograničenja mogu smanjiti kreativnost, pa bi bilo dobro da dopustite djetetu da slobodno i samostalno istražuje i eksperimentira. Postavljanje pitanja također je ključno za razvijanje kreativnosti, stoga ohrabrite mališane da postavljaju pitanja, istražuju kako stvari funkcioniraju i pronalaze odgovore. Pitanja će ih dovesti do novih ideja i rješenja.

Poticanje djeteta da razmišlja o budućnosti također može biti korisno, pa pokušajte s klincima razgovarati primjerice o tome kako bi oni unaprijedili svijet oko sebe. To će ih potaknuti da razmišljaju izvan okvira i pronalaze nove načine kako bi riješili probleme.

Potaknite (kreativnu) igru

Igra je ključni dio djetinjstva, a pravi način igre može pomoći u razvijanju kreativnosti. Potaknite dijete na aktivnosti koje podrazumijevaju neki način izražavanja - bilo to izmišljanje i pričanje priča, crtanje, ples ili nešto drugo. Ovakve aktivnosti zahtijevat će veći angažman i kreativno razmišljanje u odnosu na pasivne aktivnosti poput gledanja televizije pa će svakako biti i korisnije za razvijanje kreativnosti.  

Iako su ovakvi načini igre mogući praktički bez ikakvih igračaka, one bi ipak mogle privući pažnju i motivirati klince da se krenu igrati. Neki od naših omiljenih igračaka za to uključuju: 

Društvene igre, kao što su Pictionary Air i Scrabble Junior, bit će super aktivnosti koje će nešto stariju djecu (ali i odrasle!) ne samo zabaviti, nego i potaknuti na smišljanje kreativnih out-of-the-box rješenja.

Dopustite djetetu da pogriješi

Pogreške su dio procesa učenja i razvoja kreativnosti. Djeca se moraju osjećati slobodno kako bi mogla eksperimentirati i pokušavati nove stvari, bez straha od pogrešaka. Zato tijekom igre potaknite dijete da isprobava nove ideje i da se ne boji neuspjeha. “Pogreške” su sjajna prilika za snalaženje u situaciji, promjenu plana i pronalazak novih rješenja

Ohrabrite dijete da razvija vlastiti stil

Svako dijete ima svoj stil i individualni način izražavanja. Upravo je u tome najveća ljepota bilo kakvih kreativnih aktivnosti - pravo rješenje ne postoji. Ohrabrite dijete da razvija vlastiti stil i da se izražava na svoj način. Potaknite ih da budu autentični i da se ne boje biti drugačiji jer će im to dati dodatno samopouzdanje, koje je i više nego dobrodošlo za kreativno razmišljanje.  

Oprezno s nagrađivanjem kreativnosti

Pretjerano nagrađivanje crteža ili nekog bilo kojeg drugog rezultata kreativnog rada moglo bi dovesti do toga da nagrada postane glavna motivacija za kreativnost. Ako razmišljamo o kreativnosti kao o vještini koja će biti korisna u raznoraznim životnim situacijama, možemo zaključiti kako ovakva vrsta motivacije nije baš idealna. 

Zato umjesto nagrađivanja konačnog rezultata razgovarajte s djetetom - postavite pitanja o ideji, pitajte jesu li uživali u procesu izrađivanja te što će učiniti sljedeće. Veći naglasak na kreativni proces i proces razmišljanja u odnosu na nagrađivanje mogao bi pridonijeti stvaranju strasti i dubljeg interesa za kreativne aktivnosti

 

Poticanje kreativnosti kod djece pridonijet će razvoju kreativnog i kritičkog razmišljanja, snalaženju u novonastalim situacijama i inovativnosti, a upravo su to neke od najvažnijih osobina za cijeli život. Zato usmjerite svoje mališane na kreativan način razmišljanja, predložite kreativne aktivnosti tijekom igre te im dopustite da povremeno pogriješe i budu svoji!

 

Klik za igračke i kreativne setove 

 

Komentiraj i ocijeni članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.
Nema komentara. Budi prvi!
Kategorije proizvoda

Primajte besplatno na email

  • senzacionalne ponude
  • posebne pogodnosti
  • savjeti i novosti iz ponude
  • akcije i popuste
Prijavi se na newsletter
i ostvari besplatnu dostavu na prvu kupovinu!
Newsletter šaljemo jednom tjedno, ni mi ne volimo spam :)