Kategorije proizvoda
Tečaj konverzije 1 € = 7,5345 HRK
R1 račun zatražite u obrascu Podaci za dostavu

Korisnička podrška: Pon - Pet od 8 do 16h

01/2352 002; 095/3445 736 ili [email protected]

Početna Blog Kako odabrati idealni deterdžent za pranje rublja?

Kako odabrati idealni deterdžent za pranje rublja?

Datum objave: 11.05.2023.

Jedan od ključnih čimbenika za dobivanje čistog i mirisnog rublja je odabir pravog deterdženta, koji će osim toga osigurati i dugovječnost tkanina i odjevnih predmeta. Kako odabrati onaj pravi, koji će učinkovito ukloniti mrlje, ali i biti dovoljno nježan prema tkanini, saznajte u nastavku! 

Kako odabrati deterdžent s obzirom na vrstu i boju tkanine?

Jedna od prvih stvari na koje treba paziti pri odabiru deterdženta za rublje su boja i vrsta tkanine. U osnovi, kod kuće biste uvijek trebali imati tri osnovne vrste deterdženata: 

  • deterdžent za bijelo rublje, koji će osigurati dugotrajnu bjelinu tkanine i spriječiti nastanak žućkastih nijansi, 

  • deterdžent za rublje u boji, kako bi tkanine čim duže zadržale svoje originalne boje, 

  • deterdžent za crno rublje, koji cilja na sprječavanje blijeđenja crnih tkanina.

Većina ovih deterdženata je univerzalna kad je riječ o vrstama tkanina za koje su namijenjeni. Materijali poput pamuka i lana neće biti toliko osjetljivi na vrstu deterdženata, no kod osjetljivijih tkanina poput svile i kašmira, svakako pokušajte odabrati deterdžent za osjetljivo rublje, kako biste izbjegli njihovo oštećivanje. Naravno, ne zaboravite i odabrati odgovarajući program za osjetljivo rublje na perilici.

Tekući deterdžent, deterdžent u prahu ili kapsule - ima li razlike?

Druga stvar koju treba uzeti u obzir je vrsta deterdženta koju želite koristiti. Iako će sve vrste deterdženta ukloniti prljavštinu i mrlje s rublja, postoje neke ključne razlike u njihovim karakteristikama:

  • Tekući deterdžent se brzo otapa u vodi i može se koristiti za prethodno namakanje rublja. Pogodan je i za pranje rublja na nižim temperaturama jer se brzo otapa u hladnoj vodi. Osim toga, tekući deterdženti su obično bolji izbor za osobe koje pate od alergija ili imaju osjetljivu kožu, jer su manje skloni ostavljanju ostatka na tkaninama i koži nakon pranja.
  • Deterdžent u prahu se sporije otapa u vodi i bolje je rješenje za pranje odjeće od sintetičkih vlakana, jer sadrži sastojke koji sprječavaju elektrostatičko nakupljanje vlakana i stvaranje dlačica i peruti. Također, deterdžent u prahu je obično ekonomičniji i traje duže nego tekući deterdžent.
  • Deterdženti u kapsulama su noviji oblik deterdženta, a jedna od njihovih najvećih prednosti je što su vrlo jednostavne za upotrebu i ne zahtijevaju mjerenje. Osim toga, mnoge od njih dolaze u kombinaciji s omekšivačem, pa predstavljaju 2u1 rješenje. 

Profesionalni deterdženti za rublje

Ako imate veliko kućanstvo ili se bavite poslom koji podrazumijeva pranje velikih količina rublja, kao što je primjerice iznajmljivanje apartmana, trebali biste razmisliti o korištenju profesionalnih deterdženata za rublje. 

Ovi deterdženti su formulirani kako bi se uspješno nosili s velikim količinama rublja, teškim mrljama i tvrdokornim prljavštinama. Najčešće dolaze u većim pakiranjima, što ih čini i ekonomičnijima u odnosu na standardna manja pakiranja klasičnih deterdženata. Iako mogu biti skuplji od redovnih deterdženata, u konačnici su najčešće isplativiji jer omogućuju da operete više rublja s manje deterdženta. 

Naša preporuka su iznimno učinkoviti Ariel Professional profesionalni deterdženti koji dolaze u obliku praška i kapsula, koji su (sasvim opravdano!) jedan od naših bestsellera.    

Ekološki deterdženti za rublje

Ako želite biti ekološki osviješteni i smanjiti svoj negativan utjecaj na okoliš, ekološki deterdženti bit će pravi odabir za vas. 

Ekološki deterdženti formulirani su s prirodnim sastojcima i smanjenim udjelom kemikalija koje mogu izazvati osjetljivost kože, pa će biti i bolji odabir za osjetljivije osobe. Osim toga, često dolaze u ambalaži koja je biorazgradiva ili može biti reciklirana, što je svakako još jedan veliku plus!

Naš isprobani izbor je ECOVER, belgijski brend biorazgradivih deterdženata i omekšivača za rublje, koji dolaze u jedinstvenim kombinacijama mirisa poput cvijeta jabuke i badema ili gardenije i vanilije.  

 

Nakon svega ovoga, odabir pravog deterdženta za rublje može djelovati komplicirano, no stvari su u principu prilično jednostavne. Naša je preporuka da se opremite s nekoliko osnovnih vrsta deterdženata - onime za bijelo, crno i obojeno rublje, te eventualno i varijantom za osjetljive tkanine ako se u vašem ormaru nalaze odjevni predmeti od svile i kašmira. 

Za velike potrebe pranja i uklanjanje tvrdokornih mrlja, najbolji izbor bit će profesionalni deterdženti, dok će ekološki deterdženti biti savršena opcija ako želite smanjiti svoj učinak na okoliš i minimizirati prisutnost kemikalija koje mogu izazvati osjetljivost kod osoba s osjetljivom kožom. 

 

Otkrijte ponudu deterdženata za rublje 

Komentiraj i ocijeni članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.
Nema komentara. Budi prvi!
Kategorije proizvoda

Primajte besplatno na email

  • senzacionalne ponude
  • posebne pogodnosti
  • savjeti i novosti iz ponude
  • akcije i popuste
Prijavi se na newsletter
i ostvari besplatnu dostavu na prvu kupovinu!
Newsletter šaljemo jednom tjedno, ni mi ne volimo spam :)