Zatvori Molimo provjerite svoje mailove u ulaznoj i neželjenoj pošti zbog obavijesti o narudžbama i potvrdi prijave na newsletter
Kategorije proizvoda
Tečaj konverzije 1 € = 7,5345 HRK
R1 račun zatražite u obrascu Podaci za dostavu

Korisnička podrška: Pon - Pet od 8 do 16h

01/2352 002; 095/3445 736 ili [email protected]

Početna Blog Je li moguće spasiti iznošene kožne cipele?

Je li moguće spasiti iznošene kožne cipele?

Kako pravilno očistiti, polirati i zaštititi kožne cipele
Datum objave: 31.07.2020.

U ormaru imate jedne ili nekoliko pari kožnih cipela koje su vam prirasle srcu? Ipak, ne možete se sjetiti kada ste ih zadnji put obuli, a za to postoji jako dobar razlog.

Iznošene kožne cipele nikako ne izgledaju lijepo, niti otmjeno, a upravo to je glavna zadaća kožne cipele. Njih ćete obuti samo u posebnim prigodama i onda kada se želite osjećati posebno.

Ovo nepisano pravilo možda ne vrijedi jedino za kožne tenisice. 

U svakom slučaju, vaše, srcu drage, ali iznošene kožne cipele, možda ipak ne moraju u smeće. U nastavku ćete pronaći jednostavne korake kako kožnoj obući vratiti izgubljeni sjaj. 

Prije svega trebat će vam par sitnica

Sapun i voda su najbrži način za uklanjanje manjih mrlja s kožne cipele. 

Ipak, samo sapun i voda možda neće biti učinkoviti ako se radi o tvrdim ostacima zemlje ili oštećenjima. U tom slučaju trebat će vam: 

 • četka za čišćenje obuće
 • spužvica
 • vosak za poliranje 
 • zaštitni sprej za obuću
 • mekana krpa

Kada ste pripremili sve potrebno za čišćenje, posložite listove novina ili stari ručnik na površinu kako bi izbjegli nepotrebno prljanje. Sada je vrijeme da izvadite vezice iz cipela. Ako je i njima potrebno čišćenje, ubacite ih u perilicu, a ako za njih “nema spasa”, zamijenit ćete ih novima. 

Vrijeme je za “grube” radove. 

Grubo čišćenje

Grubo čišćenje podrazumijeva uklanjanje velikih komada zemlje. Ovo je nešto što bi trebali napraviti odmah nakon blatnjavog izlaska, ali ako i niste - postoji rješenje za sve. 

Nakon vikend izleta u prirodu, očistite ostatke zemlje s kožne obuće.

Zemlja i nečistoća će oslabiti kožna vlakna, a to može uzrokovati pucanje. Četkanje je zato obavezno svaki put kada na cipelama doma donesete blato ili sol. Grubo čišćenje će olakšati kasnije poliranje. Zapravo, koliko smisla uopće ima polirati blatnjave cipele?

Kada ste uklonili zemlju i sol s cipela, uzmite mekanu krpu i namočite je u vodu sa sapunicom. 

S tako vlažnom krpom očistite sve kožne površine, obratite pozornost i na područja uz šavove i žljebove. Pazite da koža ne ostane mokra. Želite tek blagu vlažnost. Bolje je ponoviti postupak s manje vode i sapuna, nego pretjerati odjednom. 

Kada ste završili, čistom krpom obrišite sapunicu, vrijeme je za fine radove. 

Poliranje 

Za fino poliranje možete koristiti kremu za cipele ili spužvicu za poliranje kožne obuće

Ako ćete koristiti kremu, nanesite je na kožu (prije svega isprobajte na slabije vidljivoj površini), a onda čistom tkaninom, laganim kružnim pokretima, ravnomjerno razmažite po cijeloj kožnoj površini. Ako na obući postoje šavovi ili dijelovi koji su drugačije boje, budite oprezni. Neutralni vosak za obuću je možda najbolje rješenje za ovakve situacije. 

Tko bi ikada pomislio da su stare 4 godine?

Kada završite, ostavite kremu ili vosak nekoliko minuta dok koža ne upije. Nakon toga, novu čistu, mekanu krpu u ruke pa kratkim, čvrstim pokretima uglancajte cipelu. Kada cipela dobije željeni sjaj, ostavite je da se osuši. 

Izbjegavajte direktno sunce ili peći jer mogu uzrokovati pukotine na koži. 

Osim od sunca, cipelu možete zaštiti i od kiše, snijega ili soli. 

Zaštita

Zadnji korak je zaštita svega što ste do sada napravili. 

Kako bi vaša cipele što duže izgledala kao iz trgovine, zaštite je. Sprej za zaštitu obuće dobro protresite prije uporabe, nanesite s udaljenosti od 20 cm pa pričekajte petnaestak minuta da se osuši.  

Ovakvu zaštitu koristite barem 4 puta godišnje, pogotovo ako živite u kišnijim dijelovima Lijepe naše. 

Čišćenje i poliranje kožne obuće stvarno nije “znanstvena fantastika”. Jedino na što trebate posebno paziti je razmak. 

Nemojte dozvoliti da prođe previše vremena između čišćenja. Bolje spriječiti nego liječiti, zar ne?

 

Kiwi proizvodi za čišćenje cipela

Komentiraj i ocijeni članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.
Nema komentara. Budi prvi!
Kategorije proizvoda

Primajte besplatno na email

 • senzacionalne ponude
 • posebne pogodnosti
 • savjeti i novosti iz ponude
 • akcije i popuste
Prijavi se na newsletter
i ostvari besplatnu dostavu na prvu kupovinu!
Newsletter šaljemo dva puta tjedno :)
Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • senzacionalno.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Happy Dreams na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel