Kafetijera ili French Press - koji uređaj za pripremu kave je bolji?
Kavu, mnogima omiljeni jutarnji napitak, možemo pripremiti na razne načine. I dok jedni kažu kako se nijedan način ne može mjeriti s profesionalnim aparatom za kavu, drugi se ne slažu i “slađa” im je ona koju naprave sami kod kuće. U zadnje vrijeme vodi se druga bitka, oko toga je li bolja kava napravljena u kafetijeri ili u French Press-u.
Ako ste u dilemi i ne možete se odlučiti koji je uređaj pravi za vas, pročitajte više o njihovim sličnostima i razlikama u nastavku.
Kako se koristi kafetijera ili moka?
Kafetijera ili moka se sastoji od gornjeg i donjeg dijela posude. Donja se posuda puni vodom te se na nju smješta sito u koje se prethodno dodala kava malo ispod ruba. Bitno je napomenuti da se kava u situ ne smije pritiskati te mora biti grublje mljevena. Rub sita mora ostati čist kako bi se gornji i donji dio posude dobro zatvorili zavrtanjem, a silikonska brtva koja štiti od curenja prionula na oba dijela.
Potom se kafetijera zagrijava na štednjaku. Ako koristite indukcijski štednjak svakako prije kupnje provjerite je li prikladna za njega. Zagrijavate li pak na otvorenom plamenu, stavite kafetijeru na manji plamenik i pripazite da je plamen manji od površine dna posude. Zagrijavanjem se voda iz donjeg dijela posude pretvara u paru, miješa se s mljevenom kavom u situ i izlazi u gornjem dijelu posude kao svježe napravljena kava spremna za piće.
Kako se koristi French Press?
Veličina aparata i održavanje
Ni jednu ni drugu nije preporučljivo prati u perilici posuđa. Dok se za French Press preporučuje ručno pranje, za kafetijeru se ne smije koristiti niti deterdžent već se isključivo pere vrućom vodom.
Vrsta, okus i vrijeme pripreme kave
Za moku ili kafetijeru koristi se grublje mljevena kava, kako previše sitnih zrnaca ne bi prolazilo kroz sito i stvorilo veliku količinu taloga. Možete sami samljeti kavu u zrnu ili kupiti mljevenu kavu prikladnu za pripremu u kafetijeri, kakve su, primjerice, sve Lavazza mljevene kave. Istu vrstu kave možete upotrijebiti i za pripremu u French Press-u, ali očekujte bitno drugačiji okus, s obzirom da se u njemu kava filtrira.
Način pripreme kave u kafetijeri nalikuje onom pripreme espressa, uz upotrebu pare. Zato se često kava iz moke naziva i kućnim espressom. Mada okus nije u potpunosti isti, i dalje je pun i snažan te se moka može smatrati vrlo dobrom i jeftinijom alternativom aparata za espresso. Kava pripremljena u French Press-u nije tako jaka kao ona pripremljena u kafetijeri, ali je zato vrlo aromatična. Idealna je za one koji vole blažu kavu bogatog okusa.
Za pripremu kave u bilo kojem od ova dva aparata izdvojit ćete sličnu količinu vremena. S kafetijerom ćete možda malo duže čekati da voda u posudi zakuha, a za French Press vodu morate zagrijati zasebno i čekati da mješavina odstoji. Ako koristite kuhalo za vodu, priprema u French Pressu mogla bi ipak malo kraće trajati od one u moki.
Cijena kafetijere i French Press-a
Cijena ovisi o veličini, no u pravilu će kafetijera biti nešto skuplja od French Press-a, a za kavu ćete izdvojiti sličan ili isti iznos, ovisno o tome kakvu ćete koristiti. S obzirom na to da je okus kave bitno različit pripremom u kafetijeri u odnosu na French Press, prvo razmislite o njemu, a tek onda o cijeni aparata kako biste u potpunosti bili zadovoljni svojim omiljenim napitkom.
Katerijeru i French Press potražite na senzacionalno.hr