Kategorije proizvoda
Tečaj konverzije 1 EUR = 7,53450 kn
R1 račun zatražite u obrascu Podaci za dostavu

Korisnička podrška: Pon - Pet od 8 do 16h

01/2352 002; 095/3445 736 ili [email protected]

Početna Blog Ima li uopće kave u instant kavi?

Ima li uopće kave u instant kavi?

Instant kava
Datum objave: 21.05.2021.

Za većinu svjetske populacije, kava je jako važan dio jutarnjeg rituala. Instant kava je dio te priče, ali se često može čuti kako je to lažna ili nedovoljna verzija “prave” kave. 

Instant kava je tema koja podiže obrve većini samoprozvanih kavoljubaca. Često će za nju reći kako je samo loša kopija, da nije dovoljno dobra ili bilo što drugo, a sve kako bi uzdigli svoje izbore. 

Ima li potrebe za takvim prozivanjima i je li instant kava stvarno loša verzija mljevene kave? 

Vjerojatno nije ni bitno. Važno je samo da vi birate kavu koja vama najbolje odgovara. Ruku na srce, nakon što popiju prvi gutljaj kave, oni što su do maloprije omalovažavali kavu u granulama, malo će se smekšati, a popodne možda i sami popiju instanticu. Tako da, ne treba im zamjeriti, svima su vam dobro poznati benefiti ove jutarnje rutine.

Instant kava vrlo je popularan izbor u mnogim dijelovima svijeta. U nekim zemljama, 50% svih jutarnjih kava su vjerojatno instantice. 

Instant kava je također jeftinija, brža i jednostavnija za pripremu od klasične kave.

Vjerojatno ste negdje već čitali o tome kako je redovito ispijanje kave odgovorno za mnoge zdravstvene koristi, ali ste možda sumnjičavi da li sve to vrijedi i za instant kavu. 

Što je zapravo instant kava?

Instant kava vrsta je kave koja se pravi od ekstrakta sušene kave.

Slično načinu pripreme mljevene i druge pržene kave i ekstrakt se dobiva kuhanjem mljevenih zrna kave. Jedina razlika je to što je ekstrakt koncentriraniji. On je zapravo dehidrirana kava. 

Dehidriran je jer se nakon kuhanja voda uklanja iz ekstrakta kako bi se dobile suhe granule ili prah koje se onda otapaju kad se preliju vodom. 

Dva su glavna načina pripreme i sušenja instant kave:

  • Sušenje raspršivanjem. Ekstrakt kave se pomoću raspršivača na vrući zrak prenosi u poseban spremnik. Ekstrakt se tu brzo suši i pretvara u fini prah ili granule.
  • Sušenje smrzavanjem. Ekstrakt kave se smrzava, i smješta u vakuumske spremnike. Tako zaleđena se melje, a voda, koja se u njoj nalazi u kontaktu sa zrakom prelazi u plinsko stanje. Ono što ostaje su samo granule čiste kave. 

Obje metode čuvaju kvalitetu, aromu i okus kave.

Instant kava danas postaje sve popularnija, posebice u mlađoj populaciji.

Najčešći način pripreme kod kuće je prelijevanje jedne čajne žličice instant kave u prahu (ili granulama) s decilitrom vruće vode. Svaka kava ima svoju snagu, ali jačinu možete jednostavno prilagoditi dodavanjem manje ili više instantice.

Instant kava VS  obična kava

Kvalitetna instant kava može imati potpuno isti okus kao i domaća, turska kave.

Jedna manja razlika je u tome što instant kava može sadržavati manje kofeina od uobičajene kave, ali to nije uvijek slučaj. Jedan gram obične kave sadrži oko 92 miligrama kofeina, dok jedan gram instant kave može sadržavati oko 63 miligrama kofeina.

Manje kofeina za neke će biti problem, a za druge upravo rješenje problema. Kofein na neki način pokreće tjeskobe i anksioznosti, pa će instantica u tom slučaju biti bolji izbor. 

Isto tako, instant kava ima duži vijek trajanja od uobičajene kave. Jednom kad se zrna kave samelju, najbolje ih je koristiti odmah. S odmakom vremena mljevena kava postaje bljutava i gubi okus. 

S druge strane, sve dok instant kavu pravilno čuvate, može potrajati i do dvije godine prije nego što počne propadati.

Ako se instant kava uspoređuje s turskom kavom, naići će se na brojne razlike. Ali tko treba razlike? Manje razlika - više kave!

Nećemo uopće spominjati pripremu. Ako ste ikada pokušali skuhati tursku kavu ispred nekog znalca, jasno vam je kako je za to, po njihovom mišljenju, potreban doktorat. Istini za volju, priprema turske kave zahtijeva određenu praksu, a instantica je tu puno jednostavnija. Sve što trebate je šalica vruće vode, malo instant kave i to je to. 

Sve u svemu, instant kava je brza i lagana za pripremu, a isto tako ne zahtijeva nikakav poseban aparat. Povrh toga, ima vrlo dug rok trajanja i jeftinija je od uobičajene kave.

Prije nego što s našeg webshopa naručite omiljenu instanticu, jedna zanimljivost: 
Jeste li znali da instant kava nije pomodna izmišljotina? Najranija verzija instant kave pojavila se u drugoj polovici 18. stoljeća. 

 

Sve instant kave
 

Komentiraj i ocijeni članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.
Nema komentara. Budi prvi!
Kategorije proizvoda

Primajte besplatno na email

  • senzacionalne ponude
  • posebne pogodnosti
  • savjeti i novosti iz ponude
  • akcije i popuste
Prijavi se na newsletter
Newsletter šaljemo jednom tjedno, ni mi ne volimo spam :)