Gdje su Hrvati kada je u pitanju kultura ispijanja kave
Uloga kave u životima Hrvata varira, za neke je kava od životne važnosti, drugi joj pristupaju kao ritualu, a navodno postoje i oni koji će kavu popiti tek tako, reda radi.
Većina ljudi ima omiljenu metodu pripreme kave ili barem onu kojoj najčešće pribjegava, bilo iz navike ili želje. Dobro su poznati “ratovi” između ljubitelja instant kave i onih koji ne priznaju ništa osim turske kave.
Kada pričamo o privrženosti kavi, Hrvati često ističu kako kavu piju u točno određenom kafiću, a neki idu toliko daleko da će kavu popiti samo ako im je pripremi njihov omiljeni konobar.
Kava je postala gotovo oblik samoaktualizacije u našim životima.
Ako ćete imati priliku, poslušajte kako ljudi naručuju kavu u kafiću, posebno u onim malim kafićima gdje se ljudi poznaju. Jako brzo ćete shvatiti koliko su okusi kave zaista različiti.
No, jesu li naši ukusi i običaji doista toliko neobični? Kako na kavu i ispijanje kave gledaju ljudi diljem svijeta? Nije moguće da su Hrvati tako posebni…
Tko pije najviše kave na svijetu?
Sjeverni Europljani navikli su piti velike količine kave, iako u pomalo razrijeđenom obliku.
Finci se mogu pohvaliti najvećom potrošnjom kave po glavi stanovnika, pri čemu preferiraju lagano pržene mješavine zrna.
Finci kavu piju cijeli dan, svaki dan, a pauze za kavu normalan su zahtjev većine sindikata radnika. Posebne prigode i druženja u Finskoj uključuju švedski stol pun sendviča, kriški kruha, kolačiće i naravno, beskrajne količine "khavi".
U srednjoj Europi, na primjer u Njemačkoj, Austriji i Nizozemskoj, preferiraju se srednje pečena zrna kave.
Francuzi, Španjolci, Talijani i mi, Hrvati, volimo dobro pečena zrna i iznenađujuće, pijemo manje kave od Skandinavaca. Hrvati su na 19. mjestu po količini kave koju popijemo. Prosječan Hrvat će u 365 dana popiti 5 kg kave. Kakvi ste vi u odnosu na prosjek?
Italija je zemlja par excellence kave
U Italiji je espresso gotovo svetinja. Ako naručite samo “kavu” u Italiji, poslužit će vam espresso.
Espresso se pije tijekom dana, jako brzo, kao kratka pauza, obično s nogu na pultu šanka.
Pravi espresso, naime, pije se u dva ili tri gutljaja. Oni kojima je potrebno više kofeina naručit će "dupli espresso". U Italiji se cappuccino tradicionalno pije samo za doručak, obično uz pecivo, na primjer kroasan. Mlijeko sadržano u cappuccinu smatra se dijelom obroka, pa se njegova konzumacija izbjegava tijekom ostatka dana jer je previše zasitna.
Talijani preferiraju espresso za ručak, večeru ili čak kasno navečer. Kako bi zadovoljili svoju ljubav prema kavi, Talijani u prosjeku troše nešto manje od 6 kg po stanovniku godišnje.
S takvim odnosom prema kavi ne čudi da je upravo talijanski arhitekt, Marco Zanuso dizajnirao evergreen kafetijeru za Lavazzu 1979. godine koja svojim originalnim, elegantnim, bezvremenskim dizajnom i savršeno fino pripremljenom kavom, pristaje svakoj kuhinji.
Kako je riječ o našim susjedima, logično je da se ljubav prema kavi preljeva i na nas Hrvate.
Ako nije subota, kada kavu najradije ispijamo na špici, rivi ili korzu - Kafetijera je odličan način pripreme kave. Kafetijera Carmencita dostupna je u tri varijante, a ako i vi sada razmišljate o njoj, upoznajte je malo bolje i naručite. Sigurno vas neće razočarati.