Friteza na vrući zrak: prednosti, recepti i savjeti za korištenje
Rijetko tko ne uživa u hrskavoj hrani poput pomfrita i pohane piletine. Međutim, tradicionalne metode prženja hrane u dubokom ulju nisu idealna opcija, prvenstveno zbog utjecaja na zdravlje. Srećom, postoji zdraviji način pripreme pržene hrane - pomoću friteze na vrući zrak.
U nastavku istražujemo što su friteze na vrući zrak, koje su njihove prednosti i nedostaci, te donosimo nekoliko uputa za pripremu hrane u ovim sve popularnijim kuhinjskim uređajima.
Što je friteza na vrući zrak?
Kako se razlikuje od klasične friteze?
Tradicionalno prženje u dubokom ulju hrani daje poseban okus i teksturu, ali je problematično iz više razloga. Prvenstveno, ulje može prskati po štednjaku i stvoriti popriličan nered u kuhinji. Uz to, nakon prženja ostaje mnogo neiskorištenog ulja, pa se radi i o dosta skupom načinu pripreme hrane. A možda i najveći problem od svih je činjenica da prekomjerna količina zasićenih masti, kojima je hrana pržena u dubokom ulju bogata, povećava rizik od cijelog niza zdravstvenih problema.
Friteza na vrući zrak je odlična alternativa jer koristi minimalne količine ulja. Unatoč tome, rezultat je hrana koja je gotovo jednako hrskava kao i tradicionalno pržena, ali s mnogo manje masnoće i kalorija.
Prednosti (i jedan nedostatak) friteze na vrući zrak
- Zdravija priprema hrane: drastično smanjenje količine ulja prilikom kuhanja znači i smanjenje kalorija i konzumacije masti, što je svakako veliki plus za zdravlje.
- Brzina: friteze na vrući zrak su vremenski vrlo učinkovite jer je priprema hrane u njima obično brža u odnosu na druge metode.
- Čistoća: upravo zato što priprema hrane ne zahtijeva velike količine ulja, kuhinja ostaje čišća i bez neugodnih mirisa koje povezujemo s prženjem u dubokom ulju.
- Isplativost: iako će zahtijevati početnu investiciju, dugoročno su svakako isplative ako se u obzir uzme količina ulja koja će se uštedjeti prilikom svakog korištenja.
Osim ovih prednosti, friteze na vrući zrak obično imaju i jedan nedostatak, a radi se o njihovom kapacitetu koji je prilično ograničen. Iz tog razloga, friteza možda neće biti dovoljna za pripremu obroka za veće obitelji, već će zahtijevati pripremu u nekoliko faza. Za veće obitelji i okupljanja, istražite modele kao što je ova XXL Domo friteza na vrući zrak sa zapreminom od 5,5 litara.
Što se sve može pripremiti u fritezi na vrući zrak?
Vaša kulinarska mašta je jedino ograničenje kad je riječ o pripremi obroka u ovim uređajima. Recepti za fritezu na vrući zrak su brojni, a u nastavku donosimo jednostavne upute za pripremu osnovnih jela:
Ako želite dobiti efekt kuhanja na pari, povrće i ribu možete peći zamotane u aluminijskoj foliji, no pripazite da folija ne dodiruje grijaći element u uređaju.
Savjeti za korištenje friteze na vrući zrak
Ovi uređaji nisu komplicirani za upotrebu, ali prije prvog korištenja dobro je znati nekoliko savjeta koji će osigurati najbolji mogući rezultat pripreme hrane, ali i dugovječnost uređaja.
Ne pretrpavajte košaru
Da biste postigli najhrskaviji rezultat, važno je da zrak može slobodno cirkulirati oko hrane. Ako je košara pretrpana, hrana može ostati nedovoljno pečena ili nejednako pržena. Za najbolje rezultate zato pripremajte manje količine hrane odjednom ili osigurajte da se komadi hrane ne preklapaju.
Protresite ili preokrenite hranu tijekom pripreme
Da biste osigurali ravnomjerno pečenje, povremeno protresite košaru ili preokrenite hranu. Ovo je posebno korisno kod prženja pomfrita, povrća ili bilo kojih drugih manjih komadića hrane.
Koristite malo ulja za dodatnu hrskavost
Iako friteza na vrući zrak zahtijeva minimalno ili nimalo ulja, lagano premazivanje namirnica s malo ulja može osigurati dodatnu hrskavost. Možete koristiti kuhinjski kist, ulje u spreju ili dobro promiješati hranu u zdjeli s malo ulja kako biste ravnomjerno prekrili svaki komad.
Zagrijte fritezu prije pečenja
Kao što biste zagrijali običnu pećnicu, predgrijavanjem friteze na vrući zrak prije dodavanja hrane pomoći će da se postigne konzistentna i brza priprema. Neki modeli imaju funkciju automatskog zagrijavanja, ali ako vaš model nije jedan od njih, jednostavno ga pustite da radi nekoliko minuta prije nego što dodate hranu.
Redovito čišćenje za duži vijek trajanja
Nakon svake upotrebe, očistite unutarnje komponente friteze kako biste uklonili ostatke hrane i ulja. To ne samo da će osigurati bolje rezultate prženja, već će i produžiti vijek trajanja uređaja. Slijedite upute proizvođača za pravilno čišćenje i održavanje.
DOMO friteza na vrući zrak XXL