Kategorije proizvoda
Mi smo dio Orbico grupe
R1 račun zatražite u obrascu Podaci za dostavu

Korisnička podrška: Pon - Pet od 8 do 16h

095/3445 736 ili [email protected]

Početna Blog Friteza na vrući zrak: prednosti, recepti i savjeti za korištenje

Friteza na vrući zrak: prednosti, recepti i savjeti za korištenje

Datum objave: 03.10.2023.

Rijetko tko ne uživa u hrskavoj hrani poput pomfrita i pohane piletine. Međutim, tradicionalne metode prženja hrane u dubokom ulju nisu idealna opcija, prvenstveno zbog utjecaja na zdravlje. Srećom, postoji zdraviji način pripreme pržene hrane - pomoću friteze na vrući zrak.

U nastavku istražujemo što su friteze na vrući zrak, koje su njihove prednosti i nedostaci, te donosimo nekoliko uputa za pripremu hrane u ovim sve popularnijim kuhinjskim uređajima. 

Što je friteza na vrući zrak?

Friteza na vrući zrak ili air fryer je kuhinjski uređaj koji koristi vrući zrak za termičku obradu raznolikih namirnica te postiže rezultate slične prženju, ali uz drastično manje masnoće - čak do 80% manje. Princip je jednostavan: unutarnji sustav cirkulacije zraka omogućuje ravnomjerno i brzo pečenje hrane, bez potrebe za uranjanjem u vrelu masnoću.
 

Kako se razlikuje od klasične friteze?

Tradicionalno prženje u dubokom ulju hrani daje poseban okus i teksturu, ali je problematično iz više razloga. Prvenstveno, ulje može prskati po štednjaku i stvoriti popriličan nered u kuhinji. Uz to, nakon prženja ostaje mnogo neiskorištenog ulja, pa se radi i o dosta skupom načinu pripreme hrane. A možda i najveći problem od svih je činjenica da prekomjerna količina zasićenih masti, kojima je hrana pržena u dubokom ulju bogata, povećava rizik od cijelog niza zdravstvenih problema. 

Friteza na vrući zrak je odlična alternativa jer koristi minimalne količine ulja. Unatoč tome, rezultat je hrana koja je gotovo jednako hrskava kao i tradicionalno pržena, ali s mnogo manje masnoće i kalorija.

Prednosti (i jedan nedostatak) friteze na vrući zrak

Ovi uređaji imaju nekoliko prednosti zbog kojih postaju sve popularniji:
 
  • Zdravija priprema hrane: drastično smanjenje količine ulja prilikom kuhanja znači i smanjenje kalorija i konzumacije masti, što je svakako veliki plus za zdravlje.  
  • Brzina: friteze na vrući zrak su vremenski vrlo učinkovite jer je priprema hrane u njima obično brža u odnosu na druge metode. 
  • Čistoća: upravo zato što priprema hrane ne zahtijeva velike količine ulja, kuhinja ostaje čišća i bez neugodnih mirisa koje povezujemo s prženjem u dubokom ulju.
  • Isplativost: iako će zahtijevati početnu investiciju, dugoročno su svakako isplative ako se u obzir uzme količina ulja koja će se uštedjeti prilikom svakog korištenja.

Osim ovih prednosti, friteze na vrući zrak obično imaju i jedan nedostatak, a radi se o njihovom kapacitetu koji je prilično ograničen. Iz tog razloga, friteza možda neće biti dovoljna za pripremu obroka za veće obitelji, već će zahtijevati pripremu u nekoliko faza. Za veće obitelji i okupljanja, istražite modele kao što je ova XXL Domo friteza na vrući zrak sa zapreminom od 5,5 litara. 

Što se sve može pripremiti u fritezi na vrući zrak?

Vaša kulinarska mašta je jedino ograničenje kad je riječ o pripremi obroka u ovim uređajima. Recepti za fritezu na vrući zrak su brojni, a u nastavku donosimo jednostavne upute za pripremu osnovnih jela: 

Pomfrit: Stavite narezani krumpir u zdjelu i dodajte malo ulja te dobro promiješajte. Stavite pomfrit u fritezu na vrući zrak i postavite na 200°C oko 15 do 20 minuta te povremeno protresite za ravnomjerno prženje. Posolite krumpiriće tek kada je prženje gotovo. Osim klasičnog pomfrita, možete isprobati i verziju s batatom, čija je priprema obično nešto kraća, od 12 do 15 minuta. 
 
Pohana piletina: Pripremite piletinu za pohanje na klasičan način - uvaljajte u brašno, jaje i krušne mrvice te pecite u fritezi 20 do 25 minuta na 180 stupnjeva. Meso bi bilo dobro okrenuti usred procesa kako bi se ravnomjerno ispeklo. Za klasičnu pečenu piletinu, meso je potrebno marinirati i premazati uljem prije pečenja te peći jednako dugo na istoj temperaturi. 
 
Riblji filet: Air fryer je odličan i za pripremu ribe! Marinirajte filet tune, lososa, oslića ili druge ribe u maslinovom ulju, limunu, soli, papru i drugim željenim začinima te pecite 10 minuta na 200 stupnjeva. Ako želite hrskavu teksturu, ribu možete prije pečenja obložiti krušnim mrvicama. 
 
Povrće: Gotovo svo povrće moguće je pripremiti u fritezi na vrući zrak. Narezano povrće potrebno je dobro pomiješati s maslinovim uljem prije pečenja te eventualno začiniti željenim začinima. Povrće možete peći na temperaturi od 180 do 200 stupnjeva, a duljina pečenja će varirati od namirnice do namirnice. Za mekše povrće poput brokule, šparoga i mahuna bit će dovoljno 5 do 6 minuta, dok će za bundevu, cvjetaču ili mrvu biti potrebno 15-ak minuta. Preporuka je da povrće solite na kraju procesa kako prilikom pečenja ne bi pustilo vodu, zbog čega biste mogli dobiti polu-kuhani rezultat. 

 

Ako želite dobiti efekt kuhanja na pari, povrće i ribu možete peći zamotane u aluminijskoj foliji, no pripazite da folija ne dodiruje grijaći element u uređaju.  

Savjeti za korištenje friteze na vrući zrak

Ovi uređaji nisu komplicirani za upotrebu, ali prije prvog korištenja dobro je znati nekoliko savjeta koji će osigurati najbolji mogući rezultat pripreme hrane, ali i dugovječnost uređaja.  

Ne pretrpavajte košaru 

Da biste postigli najhrskaviji rezultat, važno je da zrak može slobodno cirkulirati oko hrane. Ako je košara pretrpana, hrana može ostati nedovoljno pečena ili nejednako pržena. Za najbolje rezultate zato pripremajte manje količine hrane odjednom ili osigurajte da se komadi hrane ne preklapaju. 

Protresite ili preokrenite hranu tijekom pripreme 

Da biste osigurali ravnomjerno pečenje, povremeno protresite košaru ili preokrenite hranu. Ovo je posebno korisno kod prženja pomfrita, povrća ili bilo kojih drugih manjih komadića hrane.

Koristite malo ulja za dodatnu hrskavost 

Iako friteza na vrući zrak zahtijeva minimalno ili nimalo ulja, lagano premazivanje namirnica s malo ulja može osigurati dodatnu hrskavost. Možete koristiti kuhinjski kist, ulje u spreju ili dobro promiješati hranu u zdjeli s malo ulja kako biste ravnomjerno prekrili svaki komad.

Zagrijte fritezu prije pečenja

Kao što biste zagrijali običnu pećnicu, predgrijavanjem friteze na vrući zrak prije dodavanja hrane pomoći će da se postigne konzistentna i brza priprema. Neki modeli imaju funkciju automatskog zagrijavanja, ali ako vaš model nije jedan od njih, jednostavno ga pustite da radi nekoliko minuta prije nego što dodate hranu.

Redovito čišćenje za duži vijek trajanja 

Nakon svake upotrebe, očistite unutarnje komponente friteze kako biste uklonili ostatke hrane i ulja. To ne samo da će osigurati bolje rezultate prženja, već će i produžiti vijek trajanja uređaja. Slijedite upute proizvođača za pravilno čišćenje i održavanje.

 

DOMO friteza na vrući zrak XXL

 

Komentiraj i ocijeni članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.
Nema komentara. Budi prvi!
Kategorije proizvoda

Primajte besplatno na email

  • senzacionalne ponude
  • posebne pogodnosti
  • savjeti i novosti iz ponude
  • akcije i popuste
Prijavi se na newsletter
i ostvari besplatnu dostavu na prvu kupovinu!
Newsletter šaljemo jednom tjedno, ni mi ne volimo spam :)
Dio Orbico grupe
X

Senzacionalno.hr je dio Orbico grupe, najvećeg europskog distributera robe široke potrošnje. Prisutni smo u 20 zemalja, a poznati smo po distribuciji robnih marki vrhunske kvalitete, koje obuhvaćaju širok asortiman od proizvoda za njegu i ljepotu, preko prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, tehničkih i električnih uređaja do farmaceutskih proizvoda, igračaka, tekstila, cigareta, kao i motornih ulja.

Principi
X Orbico je jednostavna fleksibilna organizacija, prilagodljiva promjenama. Društveno smo odgovorna tvrtka, kojoj su ljudi najdragocjeniji dio organizacije. Troškovno smo učinkoviti i orijentirani poslovnim rezultatima.
Jedinstvene ponude
X

Provjerite iznimne ponude dostupne samo na Senzacionalno.hr. Upoznajte cijeli asortiman proizvoda po povoljnim cijenama.

Nagrade
X

Senzacionalno.hr lansiran je 2019.g., a od tada pa do danas osvojili smo tri nagrade na Web Retailer Awards za Adriatic regiju.

  • 2020.g. bili smo najbolji web shop u kategoriji Web Shopping Malls
  • 2022.g. osvojili smo Committee Award (nagradu stručnog žirija)
  • 2023.g. ponovo smo bili najbolji web shop u kategoriji Web Shopping Malls
Zadovoljstvo kupaca
X

Povjerenje naših kupaca nam je izuzetno važno i tome pridajemo najviše pažnje. Bitno nam je vaše mišljenje. Uvijek smo tu za vas, te brinemo da vam sve obavijesti dođu na vrijeme

Tu smo za vas
X

Svaki radni dan možete nas kontaktirati u vremenu od 8.00 – 16.00 h na broj telefona 095/3445 736 ili putem e-maila [email protected]

Prodajemo samo poznate brandove
X

U našem asortimanu nalaze se svjetski poznati brandovi kao što su Ariel, Lenor, Dash, Braun, Oral-B, Barbie, Disney, Fisher-Price, Dr. Oetker, Gillette, Jar, Kellogg's, Old Spice, Pringles, Lavazza, Jacobs, Shell, Autan, Raid, Glade, Duck, te još mnogi drugi.

Prodajemo najbolje brandove
X

Orbico njeguje dugoročne poslovne odnose s mnogim multinacionalnim kompanijama kao što su P&G, Philip Morris, Mattel, Shell, Toshiba, Twistshake, te mnogim drugim. Na taj način osiguravamo dostupnost robnih marki iz njihovog asortimana što većem broju kupaca, što predstavlja značajnu vrijednost na tržištu.

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

  • senzacionalno.hr
  • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

  • Internet Explorer
  • Mozilla Firefox
  • Google Chrome
  • Safari
  • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Happy Dreams na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel

Ovoj kategoriji mogu pristupiti samo osobe starije od 18 godina. Molimo upišite svoj datum rođenja.

Nemam 18 godina