Čišćenje pećnice toliko jednostavno da i totalni početnik uspijeva isprve
Čišćenje pećnice je slično odlasku zubaru. Malo tko se raduje iskustvu, neki ga se plaše, ali uglavnom je razmišljanje ružnije od samog čišćenja.
S pravim znanjem i jednostavnim alatima, čišćenje pećnice ne mora biti težak posao.
Nastavite čitati i pomozite si savjetima o tome zašto je ribanje pećnice važno, koliko često je trebate čistiti, a tu su i tri načina čišćenja koje mogu uspješno obaviti i totalni početnici.
Što se tiče zubara ... oprostite, ali to ćete morati sami.
Je li čišćenje pećnice jednom godišnje dovoljno?
Postoje tri znaka da je vrijeme za čišćenje pećnice.
Prvi je opći izgled. Primjećujete li tanku koricu masnoće na dnu ili ostatke hrane? Jesu li vrata isprskana mašću ili prljavštinom?
Broj dva: miris. Kad zagrijete pećnicu, pojavljuje li se neugodan miris? Ako se prije nego što ste nešto pekli osjete neugodni mirisi znači da u pećnici ima zaostale masti, prljavštine ili hrane.
I za kraj: dim. Čista pećnica ne smije dimiti, ako nakon zagrijavanja često vidite dim, to gore ostaci hrane i masti u unutrašnjosti pećnice, znači vrijeme je za čišćenje.
Jasno vam je da - koliko često koristite pećnicu toliko često ćete je trebati čistiti.
Za strastvene kuhare koji se na pećnicu redovito oslanjaju, pravilo kaže - čišćenje je jednom u tri mjeseca. Ako pećnicu koristite recimo, samo nekoliko puta mjesečno, čišćenje jednom ili dva puta godišnje bi trebalo biti dovoljno.
U svakom slučaju, obratite pozornost na ona gore tri znaka, a ako nešto primijetite, nemojte odgađati čišćenje samo zato što nije prošlo dovoljno dugo od zadnjeg puta.
Zašto je čistoća pećnice uopće bitna?
Jasno. Čišćenje pećnice vjerojatno nikom nije nagrada. Isto tako, s obzirom na to da se radi o unutrašnjosti kućanskog aparata, može se dogoditi da nečistoće ostanu "daleko od oka i srca".
Ali zasigurno, redovito čišćenje pećnice poboljšava kvalitetu hrane koju u njoj kuhate. Arome zapaljene masti ili prljavštine mogle bi utjecati na jelo koje u pećnici pripremate.
OK. Mislimo da je ovo sasvim dovoljno.
Novije pećnice imaju funkciju samočišćenja (pirolize). Je li to dovoljno?
Piroliza ili samočišćenje može biti korisna funkcija samo ako je pećnica umjereno prljava.
Što se zapravo događa kada pokrenete samočišćenje?
Pećnica se zagrijava i penje na visoku temperaturu od 550°C stupnjeva. Ovako visoka temperatura pomaže otopiti i ukloniti masnoće, ali ako se na dnu pećnice već nalaze masne naslage, može doći do paljenja, dimljenja, a u nekim slučajevima i opasne vatre. Isto tako, piroliza je uglavnom "ne tako mirisan proces".
Dakle, ponovno se vraćamo na učestalost korištenja. Ako je od zadnje purice, teletine ili nekog trećeg specijaliteta prošlo nekoliko mjeseci, a pećnica je prljava, nemojte biti lijeni. Zasučite rukave i očistite pećnicu. Samočišćenje vjerojatno neće biti dovoljno.
Ako se ipak odlučite za samočišćenje, barem uklonite rešetke i sami ih očistiti. Iako koristite papir za pečenje ili aluminijsku foliju, pećnica se svejedno zaprlja.
Nekad ćete morati zasukati rukave i očistiti.
Usput rečeno, ciklus samočišćenja traje oko dva sata (točno vrijeme može varirati ovisno o vrsti pećnice) i trebali biste ostati kod kuće dok ona odradi posao. Kad završi, na dnu će ostati bijeli pepeo koji ćete ukloniti nakon što se pećnica ohladi.
3 načina za čišćenje pećnice (garantirano pomažu i totalnim početnicima)
Prije svega, trebat će vam kvalitetno sredstvo za čišćenje. Ovdje imate tri opcije.
Mr. Muscle za čišćenje pećnice u spreju je najjednostavniji, najbrži postupak i s lakoćom će ukloniti ozbiljno velike količine masti i prljavštine. Kada birate ovaj način zaštitite ruke kućanskim rukavicama tijekom sprejanja i čišćenja.
Drugi način je soda bikarbona, voda i ocat. Ova metoda je također jednostavna, samo napravite pastu kojom onda natrljate unutrašnjost pećnice. Mana ovog načina može biti to što ćete takvu uradi sam pastu trebati ostaviti da djeluje 12 sati.
Limun i voda su treći način. Ovo je dobar izbor ako je pećnica samo blago prljava. Jednostavno ćete u prethodno zagrijanu pećnicu ubaciti posudu s vodom i limunom pa ostaviti da djeluje 2 sata.
Ako se odlučite za najbrže i zasigurno učinkovito rješenje, Mr. Muscle će biti tu.